Dette bør du vite om Instagram. En Foreldreguide fra Barnevakten
Hilde, redaksjonen
Publisert 02. mars 2021
Selv om Instagram kan virke som “gammelt nytt”, er det mange funksjoner og en brukerkultur en del voksne ikke nødvendigvis er like opptatt av som de yngre. Vi har hørt med Barnevakten hva foreldre bør vite om barnas Instagramkultur - og hvordan gjøre det til en tryggere opplevelse.
Ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier: 2020) har så mange som 65% av barn og unge mellom 9 og 18 år Instagram. På delt tredjeplass med Tik Tok, er Instagram dermed et av de mest brukte sosiale mediene i denne aldersgruppen. Vi har en egen guide for hvordan du kan sette opp innholdsfilter for flere av barnas favorittapper.
Og selv om de fleste voksne også har en instagramkonto, og synes de vet mye om hvordan appen fungerer , er nok måten de unge kommuniserer på Instagram på ganske annerledes.
I samarbeid med app-og spillrådgiver, Kris Munthe fra Barnevakten, har vi laget en Foreldreguide til Instagram som i korte trekk forklarer hvordan Instagram fungerer, og hvordan du kan bidra med å gjøre plattformen litt tryggere for barna dine.
Barnevakten er en fri og selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
Barnevaktens arbeid er forankret i FN´s barnekonvensjon og har samme verdigrunnlag som barnehager og skoler har i Norge; den kristne og humanistiske arv og tradisjon. Barnevakten støtter seg til relevant forskning og har bred erfaringsbasert kunnskap gjennom daglig kontakt med barn, unge og voksne.
Målgrupper: Foreldre, barn, unge og voksne som jobber med barn.
Barnevaktens visjon: Barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte.
– Appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge Instagram sine vilkår.
– Kan du forklare i korte trekk hva Instagram er?
– Instagram har mye til felles med Facebook – som mange foreldre allerede kjenner til. Den største forskjellen er nok at Instagram har større fokus på bilder og video på nyhetsveggen, mens Facebook har mer tekst. Dermed får Instagram et mye mer visuelt uttrykk og blir en mer lettbeint underholdningskilde.
– Hva bruker barn og unge Instagram til?
– Instagram et fantastisk verktøy for å produsere og redigere video og bilder. Her kan du leke deg med et hav av filtre og redigeringsmuligheter – og det gir barn og unge stort rom for å være kreative, uten å måtte være supereksperteter på avansert programvare. Du kan jo i teorien redigere helt ordinært video-og bildeinnhold til å bli helt fantastiske.
– Hvordan skiller Instagram seg fra andre sosiale medier?
– Det er jo helt klart at Instagram er et sosialt medium med kontaktlister og chat med bilder, video og tekst som gjør at du kan ha regelmessig kontakt og oppdatering med venner. Du kan også dele historier med andre – som en slags fortelling eller album med sammenfatning av flere bilder, video og tekst.
– Sommeren 2020 lanserte Instagram funksjonen Reels. Hva er det det?
– På Reels kan du dele eller se korte videosnutter fra personer over hele verden og stiller seg som en slags konkurrent for TikTok. Reels er også algoritmestyrt slik at den foreslår nytt innhold basert på det programmet tror du liker, så Instagram blir en god blanding av alle appene barna liker.
– Finnes des innstillinger som gjør Instagram tryggere for barnet mitt?
– Mange Litt av utfordringen er kanskje at disse er spredt overalt i appen. Og det krever sitt å finne og sette seg inn i alle, men under finner du en oppramsing av innstillingene som kan være til god hjelp.
Innstillingene som gjør Instagram tryggere
1. Slik gjør du barnets konto privat:
Da hindrer du fremmede fra å se innhold som barna legger ut og barna må godta nye venneforespørsler.
Gå inn på “innstillinger” ved å trykke på ansikts-ikonet nederst i hjørne av skjermen
Velg «personvern» og «kontopersonvern»
Huk av på «privat»
2. Begrens hvem som kan tagge og omtale deg i et bilde/innlegg:
a.Gå til innstillinger > personvern: velg tagger er og omtaler
Her kan du også justere aktivitetsstatus: om andre kan se at du er aktiv og bruker appen eller ikke
3. Velg hvem som kan kommentere på innleggene dine:
Gå inn på innstillinger og velg “personvern”
Velg “kommentarer”
Velg hvem som får lov til å kommentere innhold barna legger ut. Du kan for eksempel velge mellom “alle”, “personer du følger og følgerne dine”. Du kan også slå av for kommentarer på hvert enkelt bilde du legger ut, og du kan skjule enkelte kommentarer.
4. Aktiver totrinnsgodkjenning:
Gå inn på “innstillinger”
Velg “sikkerhet”
Velg “totrinnsgodkjenning” og følg retningslinjene Instagram gir deg
Nå vil du motta en sikkerhetskode på SMS/app hvis noen logger på Instagram på en annen mobiltelefon/datamaskin enn den barnet bruker. Dette hindrer andre fra å stjele barnets brukerkonto. I tillegg til passord og brukernavn, må man også ha en unik kode som blir sendt på SMS for å logge inn.
5. Begrens tiden:
Instagram viser hvor mye tid man bruker på appen inne i innstillinger > din aktivitet. Her kan man også be appen om å sende påminnelser om å legge fra seg appen når en viss tidsgrense er nådd.
6. Hvis barna hvordan de kan styre algoritmen og innholdet på Reels:
For å si ifra om innhold du ikke ønsker å se, trykk på de tre prikkene nederst i videoavspilleren, velg «ikke interessert». Dette skal i teorien påvirke algoritmen slik at man ikke blir tilsendt lignende innhold.
Snakk med barna om Insta-hverdagen
– Hvordan kan foreldre involvere seg i barnets Instagram-bruk uten å «invadere» privatlivet deres?
– Da anbefaler jeg at de tester appen selv. Kanskje chatte med barna i appen iblant for å gi korte beskjeder og vise at du henger litt med. Når barna er mye på appen er det fint å gå gjennom personverninnstillingen ved førstegangsbruk og forklare hva de betyr. Når de er større – er det dialogen som er viktigst – prate med barna om bruk av sosiale medier – har de delt noe kult, sett noe kult, går det bra med chat med venner og så videre.
– Hva bør voksne være obs på når barna er mye på Instagram?
– Først og fremst at kommentarfelt kan bli gufne. Men, som vi nevner ovenfor, finnes det innstillinger for å begrense kommentarmuligheten til kun venner, for eksempel. Instagramkontoen bør holdes privat slik at uvedkommende ikke kan se innhold som barna legger ut - og at barna må godta nye venneforespørsler.
– Hva med innhold du kan komme over når du scroller gjennom feeden?
– Det kan dukke opp videoer og innhold på Reels og andre steder som ikke egner seg for barn, eller som oppfordrer til skadelige handlinger, og her bør de lære seg å rapportere upassende innhold, og i tillegg lære seg å styre algoritmene, som vi nevner ovenfor.
– Hva med det sosiale aspektet med Instagram?
– Først og fremst skal det nevnes at Instagram er en super plattform å holde kontakt med venner, og å være kreativ med innhold. Bare være bevisst på at chat og grupper kan inneholde mobbing/trakassering/utestenging.
– Hva kan voksne bidra med for å hindre den negative interaksjonen?
– Her er god dialog, som alltid, nøkkelen: Snakk med barna om god oppførsel mot andre på nett – og at de alltid kan si ifra til deg om de opplever noe kjipt! Få det også opp på foreldremøtet på skolen som tema! Vær den «plagsomme» forelderen som maser på læreren om å få det på foreldremøtet. Og husk at bilder kan bli delt uten tillatelse av personen i bildet. Husk å alltid ha samtykke før bilder deles av andre:- noe til og med vi voksne kan glemme.
Slik rapporterer du innhold, og blokkerer brukere og kommentarer på Instagram:
I chat trykker man på (i)-ikonet øverst i hjørne. Her kan du velge «rapporter».
I en brukerprofil rapporterer du ved å trykke på de tre punktene øverst.
I kommentarer rapporterer du ved å sveipe til venstre på kommentaren.
På videoinnhold og bilder rapporterer du ved trykke på de tre punktene og rapporter.
Det er forskjell på å blokkere eller å begrense kontakten fra en person. Begrenser du uten å blokkere vedkommende, blir kommentarer og meldinger fra vedkommende skjult for brukeren din. Dette er en nyttig funksjon dersom du ikke ønsker at personen skal vite at du ikke ønsker kontakt.. Å blokkere avslutter kontakten helt slik at vedkommende kan ikke lenger finne profilen din, se innleggene, eller historien din.