Norges mobilnett er samfunnskritisk infrastruktur. Ingrid Aabø og hennes kolleger i operasjonssentralen til ice jobber døgnet rundt for å sikre trygg og stabil kommunikasjon for kunder, myndigheter og nødetater under koronakrisen.
Ved hovedkontoret til mobiloperatøren ice i Nydalen er det nesten folketomt. Flesteparten av de nær 200 ansatte jobber nå hjemmefra, i likhet med tusenvis av andre nordmenn, som følge av den nasjonale dugnaden for å begrense spredningen av koronaviruset.
I ett rom er det imidlertid alltid aktivitet. SOC-avdelingen (Service Operation Center) har ansvar for døgnkontinuerlig overvåking av nettverk og nettverkstjenester, bistand til samfunnsaktører som nødetater og Politiet, samt registrering og oppfølging av kundesaker.
- I SOC har vi et særlig ansvar for å støtte nødetatene våre, og vi har satt opp løsningene våre på en slik måte at de alltid får direkte kontakt. ice skal umiddelbart agere etter nødetatenes behov, sier Ingrid Aabø, leder for SOC i ice.
I en nasjonal krisesituasjon, som korona har utviklet seg til å bli, er mobilnett ansett som samfunnskritisk infrastruktur. ice eier og drifter ett av landets tre mobilnett, etter å ha investert flere milliarder kroner i utbygging de siste årene.
Aabø og hennes team har vært nødt til å innføre flere rutiner og tiltak for å forebygge smitte og dermed sikre tilstrekkelig bemanning. Blant annet unngår operatørene nærkontakt, og hver operatørplass blir rengjort ekstra ved vaktbytte. Blir en operatør syk, må han være frisk i minimum to dager før han får komme på jobb igjen.
- I SOC forstår vi den viktige oppgaven det er å drifte samfunnskritisk infrastruktur. Vi er svært opptatt av å etterleve reglene fra Folkehelseinstituttet både når vi er på jobb og når vi har fri. Medarbeiderne er stolte over å ha dette store ansvaret, sier Aabø.
Kraftig økning i nettrafikken
ice har gjennomført flere tiltak for å øke egen nettkapasitet etter at koronasituasjonen oppstod.
- Vi er opptatt av trygg drift. Når Kongen og statsminister Erna Solberg taler til det norske folket, har nettet vårt 2,5 ganger så mange pålogginger som til vanlig. Dette har vi dimensjonert nettet for. Samtidig ser vi at de tre mobilnettene blir ekstra belastet nå. Opplever brukerne at samtaler ikke går igjennom på første forsøk, prøv igjen, så kommer du igjennom, sier Aabø.
- Hundretusener av nordmenn er avhengig av hjemmekontor de neste ukene. Hvordan sikrer dere at kundene har den kapasiteten de trenger?
- Vi gjør hele tiden målinger i nettet vårt og overvåker nøye den ekstra belastningen som oppstår. Vi har utstyret vi trenger for å kunne tilpasse nettet og utvide kapasiteten. Det er dyktige ingeniører som sitter i førersetet. De kan jobben sin godt, sier Aabø.