I en VG-artikkel fortalte etisk hacker Elisabeth Haugsbø at de fleste låser dørene til huset sitt, men de lar døren til data og PC-en stå åpen. Det samme gjelder for mobiltelefoner – mange bruker ikke engang autolåsen på telefonen sin. Hvis den blir stjålet, betyr det at tyven kan ta kontroll over livet ditt i løpet av sekunder.
En mer vanlig måte å skade personer og bedrifter på, er såkalt phishing. Et klikk er nok til at en hacker kan installere ondsinnet programvare og ta over kontrollen av PC-en eller mobiltelefonen til deg eller dine ansatte.
– De som ønsker å få tilgang til informasjon kan gjøre det på tre måter: Lokke, true eller rett og slett lure deg, sier sikkerhetssjef i ice, Hans Peter Østrem.
– Det starter ofte med et tilbud som er for godt til å være sant som du sier ja til, gjerne gjennom å trykke på en tilsynelatende uskyldig lenke i en epost. Når du trykker er du infisert, og da kan de ta kontroll over mobilen eller PC-en din.
Vær forsiktig med apper
Når det snakkes om hacking, datasikkerhet, skadevare og virus handler det stort sett om å beskytte PC-en din. Men Hans Peter forklarer at det er vel så viktig å ta forholdsregler når det gjelder mobilbruk.
– Hele livet ditt ligger på mobilen. Den har blitt kontoret vårt, og vi oppbevarer “alt” der. Det være seg e-post, forretningskommunikasjon, jobbdokumenter og ikke minst bilder – tatt både i firmasammenheng og privat. Mobilen har blitt et uunnværlig verktøy, og derfor er det viktig å sikre den.
– Kan telefonen være angrepet uten at man vet det?
– Ja, det er det samme som på en PC. Du kan ha skadevare liggende på telefonen din uten at du har en anelse.
Hans Peter nevner apper som et stort problem. Årsaken er at vi har blitt relativt ukritiske når vi laster dem ned på telefonen.
– Når appen ber om å få tilgang på telefonen, så trykker du gjerne ja til alt. Da gir du ofte appen flere rettigheter enn du egentlig vil. Noen apper krever å få tilgang til filer, bilder, kontakter og samtalelogg som den egentlig ikke trenger. Tenk nøye gjennom hvilke apper du legger inn og hva du gir dem tilgang til.
Her finnes det ingen tommelfingerregel på hva som er rett og galt. Hans Peter oppfordrer deg derfor til å tenke over hvilke data du vil dele med andre du ikke vet hvem er – det er nemlig det du gjør når du gir tillatelse i appene.
Seks gode råd for en tryggere mobil
Det er viktig å få frem at hackerangrep er ikke bare noe som rammer store bedrifter. Heller tvert imot, siden små og mellomstore bedrifter er gjerne lettere å ta. Men du kan enkelt gjøre det vanskelig for dem – her er Hans Peters seks tips for god sikkerhet på jobbtelefonen:
- Lås mobilen din.
Bruk kodelås, fingeravtrykkleser og ansiktsgjenkjenning hvis mobilen din har det.
- Ikke la deg lokke av gratis WiFi
Bruk din egen 4G, og bruk trådløst kun der du vet det er sikkert. Vær ekstra varsom ved bruk av WiFi i utlandet.
- Vær kritisk til apper
Og ikke gi tilgang til mer informasjon enn absolutt nødvendig.
- Slå av bluetooth når du ikke bruker den
Som med WiFi kan du bli hacket via bluetooth, dessuten vil du spare batteri.
- Oppdater operativsystemet på mobilen din
Dette skjer stadig oftere automatisk. En god huskeregel er likevel at når du får spørsmål om å oppdatere operativsystemet, så gjør det med en gang.
- Ha på sporings- og slettefunksjon
Denne heter gjerne “Finn min iPhone” eller “Finn enheten min”. Funksjonen inneholder gjerne en mulighet til å fjernslette telefonen hvis du mister den. Og finner du den igjen, så har vel husket å ta backup?
Slik oppdaterer du operativsystemet på mobiltelefonen din
Ring ice kundeservice!
Selv om du tar alle forholdsregler vil du dessverre aldri være 100 prosent sikker mot hacking, angrep eller virus.
– Men én ting er i hvert fall sikkert, og det er at jo flere av disse forholdsreglene du følger desto sikrere vil telefonen din være, sier Hans Peter.
– Det beste du kan gjøre hvis du er redd for at det har skjedd noe med telefonen din, er å nullstille alt og laste inn programvaren på nytt – eller du kan ta kontakt med ice kundeservice på 21 00 00.