![]()
– Hvert år bruker båteiere tid og penger på rengjøring av skrog og drev, inkludert påføring av bunnstoff for en ny sesong. Det er den delen av båtpussen mange liker minst, men den må gjøres. Bruken av bunnstoff bidrar også til utslipp av blant annet mikroplast i sjøen, sier Selim Hoff-Sümer.
Han er gründer i norske Parrotfish. Selskapet utvikler det som kan være løsningen på begge problemene.
– Målet er å gjøre båtlivet litt enklere og renere, sier han.
Selskapet får økonomisk støtte av Handelens Miljøfond fordi de bidrar til å bekjempe problemet med mikroplast i økosystemene:
– Å redusere utslippene av bunnstoff er en viktig del av å forebygge slike forekomster, derfor prioriterer vi å støtte Parrotfish i utviklingen av ny og viktig miljøteknologi, sier Cecilie Lind, daglig leder i Handelens Miljøfond.
Les også: Dette betyr 5G for norske bedrifter i årene fremover
– Dronen er som en robotstøvsuger under vann
Hver Parrotfish-drone blir utstyrt med en rensemodul som jobber under overflaten. Selim Hoff-Sümer forklarer:
– Parrotfish vil fungere litt som en robotstøvsuger ved at den rutinemessig holder det rent og pent, fremfor å bruke skippertaksmetoden. Tanken er at marinaer og båtforeninger kan tilby dette som en tjeneste til medlemmene sine og til andre båter som ligger ved bøye og private brygger i nærområdet. Båter som bruker denne tjenesten legges til på en «vaskerute» som kjøres hyppig, sammen med andre type oppgaver som statussjekk på skrog, drev og fortøyning.
Dronen er delvis autonom og delvis styrt av en droneoperatør over mobilnettet.
– Styringssignalene må gå raskt begge veier. Dette for at operatøren skal kunne se hva som skjer over og under vann uten forsinkelser, og kunne hjelpe dronen å gjøre en god jobb – spesielt i kystnære områder hvor det er tett mellom båtene, sier Hoff-Sümer.
Les også: – ice er midt i blinken for oss!
Mobiloperatør med gode og stabile hastigheter
Ingenting er overlatt til tilfeldighetene under utviklingen av Parrotfish, og da selskapet skulle velge leverandør av mobilnett gjorde de flere tester av opp- og nedlastingshastigheter ved ulike marinaer i Oslofjorden.
– På de testene oppdaget vi at ice scoret bra. Det aller viktigste for oss er at dekningen er på et stabilt høyt nivå, og der leverer ice, sier gründeren.
Parrotfish har nettopp utviklet versjon 2.0 av dronen og skal i år gjennomføre et pilotprosjekt med en båtforening. Målet er å rulle ut løsningen til båteiere i stadig større skala de neste årene.
– Da blir samarbeidet med ice viktig. Jeg opplever at de er nysgjerrige på hvilke muligheter som finnes og på hvordan mobilnettet kan utvikles for å passe våre nåværende og framtidige behov.
Oppgraderer 5G-nettet og utvikler «slicing»
Forretningsutvikler i ice bedrift, Sebastian Taxerås, er en av de som jobber tett med Parrotfish. Han tror at de aller beste løsningene utvikles i samarbeid med kundene.
– Parrotfish har et veldig konkret og tydelig behov. Det er ofte enklere å være innovative når man har noe håndfast å strekke seg etter. Det snakkes mye om hastigheter, men jeg tror stabilitet og robusthet er minst like viktig, sier han.
![]()
Les også: Altibox og ice samler kreftene i felles organisasjon
Lyse-konsernet, som ice er en del av, har nylig åpnet en ny 5G-lab i Stavanger, og jobber akkurat nå med å utvikle såkalt «slicing» av mobilnettet. Laben vil fungere som et samlingspunkt for bedrifter - fra oppstartsselskaper til etablerte aktører - som trenger avanserte kommunikasjonsløsninger, sier konserndirektør tele i Lyse, Eirik Børve Monsen.
– I stedet for at alle deler på det samme, offentlig tilgjengelige mobilnettet, så kan enkeltselskaper sikre seg en dedikert del av mobilnettet. Med en egen «slice» i mobilnettet så er selskaper som Parrotfish garantert stabile hastigheter og kapasitet døgnet rundt, forklarer Taxerås.
Døren hans er alltid åpen for innovative selskaper som drømmer om å utvikle noe nytt:
– Det er lite som er så morsomt som å få løpende tilbakemeldinger fra Selim og andre gründere når vi tester funksjonalitet og utvikler nye løsninger sammen. Hos oss er det plass til flere!
Ønsker du et godt tilbud?
Ring oss på 21 00 00 00 eller fyll inn kontaktinfoen din, så ringer en av våre rådgivere deg tilbake.