Beklager, ice.no støtter ikke Internet Explorer.
Vi anbefaler å laste ned den nyeste versjonen av Microsoft Edge, Firefox eller Chrome.
Å utfordre et duopol, der to aktører nærmest eier markedet og setter vilkårene, er ingen liten oppgave. Man må satse hardt og kanskje til og med være litt gal for å forsøke noe slikt.
Men det er nettopp det ice-sjef Eivind Helgaker og resten av selskapet har gjort de siste årene. Det har ført til 20 strake kvartaler med vekst. ice har nådd en andel på ti prosent av mobilmarkedet i Norge.
– Og neste mål er 20 prosent andel av markedet. Det er vi veldig godt rustet for å klare. Vi har bygget vår eget nett, og har også rett mentalitet og de riktige menneskene for å klare det. Vi har en unik reise bak oss, og en veldig spennende reise foran oss, sier Helgaker.
Arkivfoto: Eivind Helgaker poserer foran ice.net-logoen
Eventyret begynte da Helgakers tidligere leder ble konsernsjef i ice. Han ønsket noen til å bygge opp virksomheten i Norge.
– Det var i 2009 og tilbudet virket kjempespennende. ice satt med helt unik teknologi, og behovet for data og tilgang til internett var voksende. ice hadde ikke så mange kunder, men her kunne jeg være med å bygge noe helt nytt. Få kundemassen til å vokse og bidra til at røde tall ble svarte.
Og etter fire år som leder i et selskap som kun solgte tilgang til mobilt bredbånd på internett, spilte Helgaker og ice høyt da de ville bli mobilaktører. En unik frekvensauksjon ga ledelsen sjansen til å by på rettigheter som ga innpass til mobilmarkedet. Veien dit var dyr, og ikke minst hemmelighetsfull.
Helgaker ler godt når han forteller om taktikken som ble lagt for å sikre de viktige frekvensene. For at de andre aktørene ikke skulle fatte mistanke, opprettet ice et nytt og ukjent selskap, Telco Data, med en daglig leder som ikke hadde tilknytning til ice.
– Vi var ekstremt forsiktige så det ikke skulle spres noen rykter. Det var bare jeg og et par andre som kjente til prosessen. Det ville være krise for noen av de andre aktørene om de tapte auksjonen og dermed mistet rettigheter, så vi ville ikke vise dem at det kom en konkurrent fra siden.
Auksjonen ble avgjort med hemmelige bud, og da alle konvoluttene var åpnet sto ice igjen som én av vinnerne.
Prislappen: mer enn 700 millioner kroner.
Det vellykkede budet ble starten for ice som mobiloperatør. De siste årene har selskapet brukt flere milliarder kroner på å bygge et eget mobilnett, det tredje mobilnettet som er etablert.
– Med bare to aktører ville Norge fortsatt vært annerledeslandet på en negativ måte. Norske myndigheter er helt tydelige på at det minimum må være tre aktører med egne nett for å sikre skikkelig konkurranse.
Helgaker forteller at et økt fokus på teknologiske løsninger, mer inkludert data i abonnementer og ikke minst lavere pris er fordelene når det er flere aktører på markedet.
– Et eksempel er Data Rollover, som ice innførte til både bedrifts- og privatkunder i 2017. Da får kundene overført data de allerede har betalt for til neste måned dersom de ikke bruker dem opp. Vi var først, men det tok ikke lang tid før mange fulgte etter.
ice-lederen legger til at det fortsatt finnes bedriftskunder i Norge som mister store mengder data de har betalt for - hver måned.
– Til syvende og sist er det forbrukeren som kommer vinnende ut når konkurransen øker. Og sånn skal det også være, avslutter Helgaker.