Hvor raskt kommer det egentlig til å gå med 5G?
5G er på vei, og ice er blant aktørene som jobber på spreng for at du snart kan bruke fremtidens mobilnett. Men hvor stor forskjell vil det være i praksis?
5G er på vei, og ice er blant aktørene som jobber på spreng for at du snart kan bruke fremtidens mobilnett. Men hvor stor forskjell vil det være i praksis?
– Det tar ganske lang tid å bygge mobilnett i et land som Norge, men det som er helt sikkert er at kundene vil se en gradvis økning i hastighetene i årene som kommer – i takt med at vi ruller ut 5G, sier John Bildøy.
Han er leder for teknisk kundeopplevelse i ice-nettverket – og skal dermed sørge for at nettopp du alltid får en god opplevelse hos oss.
– Etter hvert ser vi for oss at du vil kunne få hastigheter på opp mot 800 megabit i sekundet, sier han.
Men hvor mye er egentlig 800 Megabit i sekundet – og hva vil det bety for deg i praksis?
Det korte svaret er at 800 Megabit i sekundet er mye mer enn noen realistisk sett trenger i dag.
Strømming av film er per i dag det du gjør som krever raskest tilkobling. Du trenger ikke mer enn 25 Megabit i sekundet for å strømme film og serier i den høyeste kvaliteten som er tilgjengelig (4K).
Det betyr at du i teorien kan strømme 32 filmer i 4K – samtidig!
Dagens 4G-nettverk har allerede god nok hastighet til å strømme film i HD-kvalitet, og det mangler bare litt for å også kunne strømme 4K uten problemer.
– Det er med andre ord ikke veldig lett å se for seg hvilke tjenester som vil trenge hastighetene man får på 5G, men det er helt vanlig ved sånne teknologiskifter. Da 3G kom for rundt 20 år siden, var det ingen som kunne se for seg at smarttelefoner som iPhone ville dukke opp og nærmest redefinere livene våre, sier Bildøy.
Den høye hastigheten på 5G vil med andre ord bidra til videre teknologiutvikling, men det er ikke sikkert du som forbruker vil merke veldig mye med det aller første.
– Det er mange som snakker om scenarioer som fjernkirurgi og selvkjørende biler, men jeg tror den største forskjellen for kunder vil være at man slutter å tenke på om mobilen er på WiFi og om den har god eller dårlig dekning, sier Bildøy.
Akkurat hva som kommer til å skje er naturligvis umulig å forutse, men han tror også vi etter hvert vil se en dreining i markedet for mobilabonnementer som handler mer om hastighet enn datamengde – på samme måte som man har hjemme i dag.
– Det er ikke alle som trenger den fulle hastigheten man kan få på 5G, og det vil være mange som ikke har behov for det i fremtiden heller. Derfor vil det nok komme endringer i hvordan man tenker på mobilabonnementer i årene som kommer, avslutter han.