Kjerag-prosjektet er en milliardsatsing på videre utbygging av nasjonalt 5G-nett. Opp mot 3000 av ice sine basestasjoner oppgraderes og 4000 nye rulles ut. Dermed blir nettet rustet for kraftig vekst i forbruket.
Kjerag-prosjektet vil sikre at ice ligger i forkant av kundenes fremtidige behov.
– Kjerag er en massiv satsing på å bygge dekning og øke kapasiteten i ice sitt mobilnett, samtidig som vi klargjør hele nettet for 5G, forteller network manager i ice, Tore Johansen.
Prosjektet vil bygge ut nettet med mer kapasitet enn det er behov for i dag, og vil gjøre at nedlastningskapasiteten blir bedre.
– Det er forventet at både bedriftsmarkedet og privatmarkedet vil ta i bruk flere tjenester som krever lav forsinkelse i nettet. Typiske eksempler er VR/AR og jobbing på farten. Med Kjerag utvikles nettet slik at vi reduserer sjansen for forsinkelser, og at det blir enda bedre å bruke slike tjenester, sier Johansen.
For generell dekning for mobil vil frekvensbåndene 700 og 800MHz være sentrale. De fleste av basestasjonene vil derimot bli bygget med 700, 800, 1800, og 2100MHz for å sikre både god dekning og kapasitet. I tillegg vil ice ta i bruk 3,6GHz-båndet på et høyt antall basestasjoner for å sikre at nettet er rustet for kraftig vekst i forbruket, og dermed ligge foran kundens behov. ice har som mål at utbyggingen av mobilnettet skal være ferdig innen utgangen av 2025, og 5G-dekningen vil vokse kraftig de neste årene. Oppgraderingen av mobilnettet vil også åpne for muligheten til å levere nye produkter som vil sikre enda bedre tjenester både ute- og innendørs.
Høyest stabilitet og minst nedetid
Dagens mobilnett fra ice dekker om lag 95 prosent av befolkningen. Der hvor ice ikke har dekning, kjøpes dette fra Telia sitt nett.
– Når Kjerag-prosjektet er gjennomført, vil ice ha full nasjonal dekning helt uavhengig av Telia, sier Johansen.
Ifølge tilstandsrapporten «Norske mobilnett i 2021» fra Centre for Resilient Networks and Applications hadde ice høyest stabilitet og minst nedetid av de norske mobiloperatørene i 2021. Hele 66 prosent av ice-forbindelsene gikk gjennom hele året uten en eneste dag med mer enn ett minutt nedetid. Tilsvarende tall for Telenor og Telia var henholdsvis 47 prosent og 48 prosent.
– Flere ulike målinger viser at ice allerede har et mobilnett i verdensklasse. Kjerag-prosjektet kommer på toppen av et nett som allerede er av svært god kvalitet, fordi samtidig som vi bygger nytt, moderniserer vi også kjernenettet, sier Johansen.
Kjerag-prosjektet vil etablere seg lokalt flere steder i landet, og få prosjektkontorer både i Bodø, Trondheim, Sandnes og Oslo.
Solid erfaring
Industrikonsernet Lyse, som eies av 14 norske kommuner, kjøpte i februar 2022 ice og ga samtidig grønt lys for en milliardsatsing på nasjonalt 5G-nett. Lyse og ice er begge utfordrere i sine markeder – Lyse var gjennom Altibox først ute med fiberbredbånd til privatmarkedet i Norge og ice har oppnådd suverene resultater med sin utbygging av et nasjonalt tredje mobilnett. Både Altibox-partnerskapet og ice har passert 700.000 kunder, og skal nå sammen skape Norges råeste 5G-nett.
Tårnselskapet AS er etablert for å sørge for en rask og knirkefri utbygging av nettet. 23 bredbåndsselskaper som alle har solid erfaring med utbygging av digital infrastruktur i Altibox-partnerskapet står bak Tårnselskapet.
– Vi er henrykte for at Altibox-partnerne ønsker å bidra i denne storstilte utbyggingen av samfunnskritisk digital infrastruktur. Det er nettopp samarbeidet mellom partnerne som gjør at vi snarest mulig kan tilby Norges raskeste 5G-mobilnett og høyhastighetsbredbånd til alle, sier styreleder i Tårnselskapet AS og teknologidirektør i ice, Jan-Erik Hvidsten.