Dette bør foreldre vite om online gaming
Roblox, Fortnite og Minecraft: Mange barn bruker mye tid på online gaming i dag og chatting i spillene. Det kan være utfordrende for foreldre å sette seg inn i barnas spillhverdag. Her er Barnevaktens tips til hvordan du kan gjøre online gaming tryggere.
I følge studier utført av Medietilsynet vet vi at 96 % av gutter og 76 % av jenter mellom 9 –18 år gamer online. Seks av ti mener at gaming også er sosialt. Hvilke fordeler og ulemper byr denne type sosial kontakt for barn og unge i dag?
Kris Leslie Munthe, faglig rådgiver på spill og apper i Barnevakten, forteller mer om hvordan chat i spill påvirker livet til barn og unge.
Dette må du vite om chatting i spill
–Chat i spill har egentlig mye til felles med sosiale medier fordi du kan sende meldinger, venneforespørsler og bilder til hverandre – i tillegg kan du prate med den du spiller med via mikrofon og headset. Det er i utgangspunktet et moro og nyttig verktøy for barn som gjør det mulig å kunne leke, eller henge på avstand. Men det kan også bli nok et sted hvor noen føler seg ekskludert eller urettferdig behandlet. Det fører til at spill og moro forvandles til en fremmed kanal som barna våre kan mer om, og som kan være vanskelig å sette seg inn i.
–Når du er i gang med et spill dreier jo praten seg mye om det som skjer i spillet. Det vil si at du planlegger og legger strategier. Og så kan praten gå over til stort og smått i spill – kanskje om ting som skjer på skolen. Men det kan oppstå utfordringer i spillchat akkurat på samme måte som når barn møtes i skolegården. Noen spill, som Fortnite for eksempel, har begrensninger på antall spillere per lag. Da kan det fort hende at noen utvalgte aldri blir valgt – litt som å alltid bli valgt sist i gymtimen. Eventuelt at man bare spiller med de «beste» i klassen for å kunne vinne. Hvem havner utenfor da?
–Du kan snakke med barna om spillopplevelsene de har – og helst prøve og spille litt selv med barna. Barna har selvfølgelig rett til privatliv, men så vet vi at det også oppstår kjipe situasjoner noen ganger. Tonen når de snakker med hverandre kan være tøff, og spillskjermen har ikke ansiktsuttrykk og mimikk. Derfor kan terskelen for drøye ting de vanligvis ikke ville sagt heve seg. Det er ikke enkelt å se ord som sårer på andre siden av skjermen. Du kan si harde ting mot motstanderne fordi du er så opptatt av å vinne. Det blir fraværet av den fysiske nærheten som er forskjellen, og at voksne ikke er til stede i like stor grad. Derfor anbefaler vi at du som forelder følger opp hva som er greit å si og ikke si når barna spiller online.
–I skolegården kan du krangle, men barna er jo nødt til å forholde seg til hverandre og forhåpentligvis løse konflikten. I spillchat er det enkelt å blokkere eller kaste noen ut av spillet. Det blir altså enklere å holde noen utenfor. Også er jo ikke språkbruken i spill moderert av voksne – dette er jo barnas arena, i mange tilfeller uten innsyn av voksne.
–Det er viktig å huske på at det skjer mye bra når barn kommuniserer i spill. Ellers ville jo ingen ha vært der. Og dèt er viktig. Mens eldre generasjoner var sosiale ved å møtes ansikt til ansikt med å spille fotball på løkka, eller leke «boksen går» i skogen, så er barn i dag sosiale på enda flere arenaer, både fysiske og digitale.
Med andre ord: online gaming er en plattform hvor barn utvikler vennskap og mestringsfølelse. Barn som ikke får lov til å spille online av foreldrene sine, kan også havne utenfor vennskap av samme grunn. Det geniale er at gaming gir øyeblikkelig, felles interesse. – Et samtaleemne der og da.
Og mens evner er tydeligere på andre områder – at noen er god eller mindre gode i svømming, fotball osv., er gaming et sted alle kan oppleve mestring og felles glede, uavhengig av kjønn og evner.
iceJuniorPluss
1 GB, Fri tale og SMS til kun 50,-/mnd!
Slik gjør du chatting i spill tryggere for barna
–Ja, hvis du ikke har riktige innstillinger, kan fremmede komme i kontakt med barnet ditt ettersom mennesker fra hele verden møtes der. Sørg derfor for å ha innstillinger som hindrer barna i å få kontakt med fremmede, eller at ukjente kan sende venneforespørsel til barnet ditt. En ting er chat i offentlige rom, men du bør være ekstra obs på private meldinger fra fremmede.
–Det er fornuftig å sette seg inn i hvilke innstillinger som gir barn bedre personvern og begrenser kontaktflaten – spesielt for de yngre barna.
Merk deg at konsollen, pc'en og nettbrettet også kan ha et innebygget chatteprogram. Så sjekk innstillinger både i spill og på de ovennevnte.
Innstillingene som gjør online gaming tryggere for barna:
NB! Det er ikke sikkert at alle spill/plattformer har alle disse
I tillegg bør du lære barna hvor knappene er for å blokkere eller rapportere spillere, og snakke med dem om hvilke situasjoner det kan være nødvendig.
Du kan også vise hvordan de kan dempe mikrofonen til andre spillere, om noen oppfører seg ufint.
Trygge innstillinger i Roblox:
Trygge innstillinger i Fortnite:
Inne på lobbyen i spillet velger du menyen i øvre hjørne. Velg “parental controls”. Velg en sekssifret PIN-kode. Nå kan du aktivere følgende innstillinger:
Trygge innstillinger Minecraft:
Du kan lage egne kontoer for barn gjennom Microsoft sin familieløsning.
Slik unngår du nettmobbing i spill
–I følge undersøkelsen til Medietilsynet, sier 8% av barn mellom 9 - 18 år at de får mange stygge kommentarer når de spiller på nettet. Online-spill kan definitivt være en arena med tøff språkbruk og hissig ordveksling. Det kommer også an på hvem barna spiller sammen med, og om det er med venner som de har et godt forhold til fra før eller andre spillere som de ikke kjenner så godt.
–Tonen kan absolutt bli tøff i spill, som nevnt tidligere. Og jenter er særlig utsatt mener noen eksperter. Der kommentarer kan gå mer på en selv som person, mens gutter får kommentarer som går på deres prestasjoner i spillet. Skjermen gjør det vanskelig å se kroppsspråket til mottakeren - så kanskje er noe ment på tull, men så blir mottakeren såret eller lei seg uten at man ser det. Å være mer anonym og skjult bak en skjerm, kan også føre til at man blir tøffere og sier og gjør ting som man ikke ville ha gjort i det virkelige liv.
–Det er viktig å snakke med eget barn om hvordan man skal være mot andre på nett. Hva er greit og hva er ikke greit å si? Hvordan opplever andre at man blir sint eller banner? Og kommentarer kan såre andre selv om de er skrevet eller delt via et headsett med mikrofon. Man bør også være obs på at utestenging kan foregå i spill, for eksempel i de tilfeller der noen ikke blir invitert til å spille med andre. Som foreldre bør man oppfordre egne barn til å ta med “alle” i leken. For at barna skal si ifra til oss når de opplever noe vondt, jamført utestenging, kjipe kommentarer, må vi vise at vi er relevante. Dersom den eneste kommunikasjonen vi har om spill i hjemmet er: “nå må du skru av den PlayStationen, du har jo spilt i hele dag” - så tenker barna at vi bare er de kjipe foreldrene som hater spill. Er vi nysgjerrige iblant og spør hvordan det går i online-verden. Kanskje prøver ut spill selv - så vil barna se at vi engasjerer oss. Da er det lettere å komme til oss når de har opplevd noe vanskelig.
–Temaet bør også opp på skolens foreldremøter. At vi sikrer at alle barna i klassen føler seg inkludert, også i spill. Aldersgrenser på spill er jo noe som kan skille de som får lov og de som ikke får lov til å spille Fortnite, for eksempel. Men også andre onlinespill er i vinden om dagen som for eksempel Roblox og Minecraft. Dette er spill med lavere aldersgrense. Og man kan legge til rette for at barna spiller med hverandre i disse spillene, om ikke de får lov til å spille Fortnite, for eksempel. Skolen er unik fordi den er et felles møtepunkt for mange foreldre. Så da kan man skape dialog og samtale på tvers av foreldrene i gruppen. Dette er ikke like enkelt for foreldrene selv å sette istand. Dessuten henger også det sosiale livet på skolen sammen med det digitale på fritiden. Krangler man i spill, kan uenigheten fortsette inn i skolehverdagen, og motsatt. Så her må både foreldre og skolen engasjere seg, selv om foreldrene absolutt bør ha hovedansvaret for det som skjer på fritiden.
–Her kan det tas opp om de kan ha egne dager der man legger bort spill med høy aldersgrense og heller går løs på Minecraft og Rocket League, for eksempel? Eller at foreldrene legger opp til digitale «vennegrupper». Eller så kan det arrangeres fysiske møter innenfor barnas kohort. Spill som FIFA, Rocket League, Minecraft, Mario Party, og en hel haug med Nintendo Switch-spill egner seg ypperlig for flerspillermoro.
Snakk med barna om Online Gaming
–Bli enige om at du skal få lov til å sjekke hvem som er i kontaktlisten til barna iblant. I starten kan de kun ha nære venner, klassekamerater, venner i nabolaget osv. Det gjør det enklere for deg som foresatt å løse opp i eventuelle konflikter som kan oppstå i spill.
Tenk også praktisk. Barna kan jo først og fremst «game» på et sted der familien ferdes, for eksempel i stua. Da er foreldrene i nærheten og kan plukke opp dersom det skjer noe – at barnet blir trist, eller om de kommer i kontakt med fremmede. Noe som ikke er like enkelt å ha kontroll på dersom barna spiller på rommet sitt.
–Og så er det lurt å sette seg inn i hva spillene handler om, og hvilke innstillinger som finnes. Les anmeldelser, se Youtube-klipp og lignende for å få innblikk, råder Kris.
–Du bør helst ha en samtale med barna første gang de skal prøve ut i online-spill. Ha gjerne strenge innstillinger i begynnelsen. Tenk at barnets personvern skal beskyttes, så kan du heller slippe opp senere.
Noen temaer du kan snakke med barna om:
iceJuniorPluss
1 GB, Fri tale og SMS til kun 50,-/mnd!
Bestill ditt ice-abonnement
Vi sier opp avtalen med mobiloperatøren du har i dag.
Ditt gamle SIM-kort vil fungere helt til du mottar og aktiverer ditt nye SIM-kort.