Medietilsynets undersøkelser viser at det er nokså vanlig for både barnehage- og barneskolebarn å bruke skjerm til blant annet spill, film og YouTube. Men i år kom Helsedirektoratets splitter nye skjermråd for barn. Noen foreldre fikk kanskje bakoversveis, ettersom de nye rådene kunne fremstå som ganske så tydelige:
- For barn under ett år, frarådes skjerm
- Fra barnet er to år, bør skjermtid begrenses til en time daglig, men jo mindre, jo bedre
- Fra seksårsalder bør passiv (stillesittende) skjermbruk på fritiden begrenses
Må foreldre skrote all skjermbruk?
Skjermrådene til Helsedirektoratet gjelder ikke pedagogisk bruk av skjerm, for eksempel i barnehage og skole. Det er også viktig å være klar over at rådene ikke handler om at skjermbruk er skadelig i seg selv, men at den tar tid fra fysisk aktivitet, lek og samspill. Derfor vil en niårings bruk av mobilspillet Pokemon Go for eksempel, være unnlat rådene fordi barnet er aktivt selv om barnet er på skjerm.
Skjermbruk belaster øyne og nakke
Mobil og nettbrett kan bli et fengende spetakkel med underholdende apper, morsomme filmklipp og spennende spill. Minutter kan fort bli til halvtimer dersom foreldre ikke minner barna på å ta pauser. Eksperter anbefaler jevnlige avbrekk for å:
- Gi øynene hvile ettersom det er belastende å fokusere på liten skjerm på nært hold
- La nakke og rygg få avlastning, særlig dersom barna sitter i en bøyd stilling og titter på skjermen, for eksempel i sofaen
- I tillegg anbefales det at skjermen slås av en time før leggetid for å hjelpe på innsovingen (skjermlys forstyrrer søvnhormonet)
- Ingen skjerm før barnehage og skole
Hvordan få greie på barnets skjermtid?
Det finnes en god dose med apper og funksjoner for å styre barnets skjermtid. Men husk, blir du for rigid, kan det føre til konflikt med barnet. Det er rom til å være fleksibel på skjermtiden. Også skjermrådene fra Helsedirektoratet sier «det er forskjell på hva som gjøres hver dag eller vanligvis, og det som gjøres av og til eller en sjelden gang». Apper som styrer skjermtid kan samtidig være et verktøy for å skape rutiner og for å gi oversikt:
På iOS (iPhone/iPad): Gå på innstillinger > velg skjermtid > slå på skjermtid
Her kan du blant annet velge hvilke tidsrom barna kan bruke mobilen, for eksempel ikke før leggetid. Du kan også angi grenser for hvor mange minutter barnet kan bruke en bestemt app per dag, samt se barnets totale skjermtid.
På Android (mobil/nettbrett): Bruk Family Link-appen. Her kan du sette opp tidsplaner, angi sengetid (når skjermen ikke kan brukes lenger) og sette tidsgrenser for ulike apper.
Det finnes også apper som har motsatt fokus – altså som belønner skjermfri tid. For eksempel med appen Forest (Android/iOS), der man kan plante virtuelle trær i en skog når man er skjermfri. Og husk – vær selv et godt forbilde for barna med tanke på din egen skjermbruk!