Hva er Snapchat? En foreldreguide fra Barnevakten
Snapchat er i dag det mest brukte sosiale mediet blant barn og unge. Hva er det som er så spennende med filter som forvandler deg til en gammel dame, eller å sende videoer som forsvinner etter et par sekunder?
Snapchat er en leken app som lar deg lage og sende morsomme bilder og videoklipp, med rare filter, og som ivaretar all form for kommunikasjon du trenger i løpet av dagen, inkludert å ringe noen og å melde noen i vanlig tekst.
Den uformelle og kreative kommunikasjonen og at ikke alt blir lagret på en «vegg» er kanskje en av grunnene til at mange barn og unge foretrekker Snapchat.
Appen i seg selv er harmløs, men som alle andre flater for digital kommunikasjon, kan teknologien misbrukes og være en kanal for nettmobbing. Noen kan også bruke Snapchat til å dele innhold som ikke er bra, og kanskje til og med ulovlig. Med enkle grep kan man redusere risikoen i appen og gjøre den mer barnevennlig.
I samarbeid med Barnevakten.no gir vi deg svar på alt du lurer på om sikkerhet og innstillinger i Snapchat.
Slik fungerer Snapchat
For å bli klokere på Snapchat, og hvordan appen påvirker livene til barn og unge, tok vi en prat med fagansvarlig i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen.
–Snapchat er en kommunikasjonsplattform hvor du sender «Snaps» til enkeltpersoner eller til grupper, i form av bilde eller video. Du kan også sende vanlige tekstmeldinger, og du kan ringe og snakke live. I tillegg kan du lage «My story», også omtalt som stories – en kombinasjon av flere snaps som er synlig for alle som følger deg. Stories er tilgjengelig i ett døgn før de slettes automatisk.
–I Norge er det 13-årsgrense for bruk av Snapchat og andre sosiale medier, basert på personvernloven. Foreldre kan gi samtykke på vegne av barn som er yngre.
Snapchat skriver selv: «Har du et barn som er under 13 år og bruker Snapchat? Vennligst ta kontakt med oss med brukernavnet til barnet og verifisering av slektskapet deres».
App-butikkene har sine egne merkeordninger basert på innhold og egnethet.
Apple har merket Snapchat med 12+ og i GooglePlay som bruker PEGI sin merkeordning er den merket med «Parental guidance»
–På Snapchat endres innholdet kontinuerlig avhengig av hva brukerne velger å dele med andre, og foreldreveiledning er derfor anbefalt siden innholdet er brukerbestemt.
–80% av barn og unge mellom ni og 18 år har Snapchat, ifølge Medietilsynets undersøkelse Barn og medier 2020, så det er med andre ord veldig populært. På landsbasis er vi hele 2.711 millioner brukere, i følge Ipsos’ SoMe-tracker Q2 2020.
–Snapchat er en plattform som legger tilrettelegger for en uformell kommunikasjon med venner og familie, og hvor det er kreativt og lett å dele små øyeblikk fra hverdagen. Appen er veldig enkel å bruke, og er derfor en stor del av livene for mange unge. Du kan også følge kjendiser, influencere og kjente mediekanaler. På den måten har du så og si alt som trengs i én app.
– Snapchat skiller seg ut ved at du kommuniserer mest en-til-en og i grupper, istedenfor ut mot «alle» som følger deg. Du kan også kommunisere til alle med «My Story», men det er likevel annerledes enn den tradisjonelle «veggen» vi kjenner fra Instagram og Facebook.
–En annen funksjon som gjør Snapchat annerledes, er «Our story» hvor du legge til egne snaps på «Snapkartet», også omtalt som «Snap map». Disse vil være synlige for alle personer i hele verden som utforsker kartfunksjonen, selv de som ikke følger deg.
–En kartfunksjon som følger med i appen. Her kan du se hvor vennene dine befinner seg dersom de har delt posisjonen sin, og motsatt. Du kan også se snapper fra ukjente personer i nærområdet ditt, og resten av verden. Dette kan by på personvernutfordringer, men det finnes heldigvis funksjoner for å deaktivere dette.
Se nederst i artikkelen for å lese hvordan du deaktiverer Snapkartet
–Når du sender en snap, kan du velge hvor lenge den skal være synlig for mottakeren. Du kan også sette på «uendelig» tid. Mottaker kan likevel ta skjermdump av bildet for så å lagre eller videresende dette. Ved slike tilfeller får du et varsel om at skjermbilde ble tatt. Du kan selv velge om det du skriver og mottar i chat skal lagres eller ikke.
iceJuniorPluss
1 GB, Fri tale og SMS til kun 50,-/mnd!
Dette må du som forelder vite om Snapchat
–Alle mulighetene i appen. De fleste bruker den kanskje mest for å holde kontakten med venner og familie, men Snapchat har mange funksjoner som foreldre bør ha kjennskap til. Det gjør det lettere å snakke med barna om bruken, og å sette gode rammer. Du bør også lese gjennom vilkårene og sette deg inn i innstillingsmuligheter som kan gjøre appen tryggere for barna dine.
–Snapchat er i all hovedsak en positiv og nyttig plattform for kommunikasjon, men det kan også være negativt og ødeleggende, avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt. Her bør foreldre ta en prat med barna om hva som er godt nettvett - og generell folkeskikk.
–Vår klare anbefaling er at barn ikke legger til brukere i sin venneliste som de ikke kjenner fra før, eller som de kun kjenner fra spill eller andre steder på nett. I tilfelle bør du som foresatt klarere «nettvennene» før de får legge dem til.
Det er viktig å snakke med barn og unge om hva som er ok å dele og ikke, og hvordan de skal varsle hvis de kommer over ulovlig aktivitet i Snapchat, eller de har opplevd noe som er vanskelig.
Som med alle plattformer kan også snapchat brukes til formidling av destruktive og ulovlige ting som annonsering av slåsskamper, salg av narkotika eller at fremmede deler “nudes” eller manipulerer og maser for å få nakenbilder.
Slik kan du rapportere, fjerne og blokkere brukere:
Vær obs på at snapper (bilder og filmer) vanligvis forsvinner etter noen sekunder, med mindre tidsbegrensingen fjernes av avsender. Det som deles i chatten kan du velge å “lagre”.
Om en bruker deler et bilde som forsvinner etter en kort stund, kan du trykke og se en snap to ganger. Dette kan være en fordel om noen sender upassende eller ulovlig innhold - da kan du spille av på nytt og ta et skjermbilde for å samle bevis.
Ulempen er at sender får varsel om at man tar skjermbilde. Alternativet er å ta bilde av snappen med en annen mobil.
–Ellers er det alltids mulig å rapportere bilder og filmer direkte ved å trykke på flaggikonet nederst i hjørnet når du åpner snappen.
–Snapchat er den arenaen for kommunikasjon som brukes mest av barn og unge fra en viss alder, og ved å ha denne appen så gjør man kommunikasjonen med andre lettere samtidig som den er leken og kreativ med mange muligheter.
–Et mer utfordrende aspekt, som mange kanskje vil se på som negativt og unødvendig for barn under 13 år, er en funksjon kalt «utforsk», som du finner ved å sveipe til høyre.
–Her finner du det meste av kjendiser, nyhetsmedier, influensere fra hele verden inkludert bøttevis med reklame. Hvem du følger er selvfølgelig avgjørende for hva du bli påvirket av. Desto viktigere er det med gode samtaler om verdier, holdninger og smarte valg. Det er ikke mulig å deaktivere «utforsk».
–Det er du som forelder som har ansvaret for at det er balanse i barnas hverdag, og at de har passelig med tid til alt som er viktig for en god og sunn oppvekst. Dessuten er det bra å bli bevisst på at de ikke alltid trenger å være tilgjengelig for andre og at det er helt ok å ikke svare på alle snapper med en gang. Det er også greit å være bevisst på forskjellen på å bruke Snapchat til kommunikasjon med venner, og å bruke masse tid på å bare kikke og kikke på alt brukerinnholdet fra hele verden som ligger på «Utforsk». Og så kan det være godt i perioder å skru av pushvarsel for å få mer fred.
Gjør Snapchat tryggere for barna med disse innstillingene
Sett deg gjerne ned sammen med barnet eller tenåringen din og gå gjennom innstillingsmulighetene i appen.
Instruksjonene gjelder for siste versjon av Snapchat (10.89.6.78 utgitt 25. august 2020). Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av alle apper, for best den tryggeste og beste opplevelsen av appen
Slik åpner du innstillinger i Snapchat:
Her er noen av mange smarte Snapchat-innstillinger du kan vurdere å ta i bruk:
Da får du tilsendt en verifiseringskode til mobiltelefonen hver gang du logger på Snapchat på en ny enhet eller et nytt sted, eller så kan du bruke Google Authenticator. Dette gjør det vanskeligere å hacke/misbruke kontoen din.
Blir det mye mas med varslingene? Slå det av. Du kan også velge å få «stille varslinger» uten lyd og vibrering.
Vi anbefaler å velge «mine venner» og ikke «alle».
Vi anbefaler «mine venner» eller «tilpass til kun utvalgte venner» og ikke «alle».
Du kan skru av/på barnets synlighet i andres «legg til rask» lister slik at de enten dukker eller ikke dukker opp som venneforslag. Det kan være lurt å ha denne funksjonen av for barn.
Du kan heldigvis justere hvem som kan se din posisjon på kartet. Når spøkelsesmodus er aktivert kan ingen seg deg på kartet. Du kan også velge mellom mine venner/mine venner unntatt/kun disse vennene. Sistnevnte lar deg velge hvem av personene som skal kunne seg deg på kartet
Slik gjør du det:
Du vil nå være usynlig for andre på Snapkartet.
iceJuniorPluss
1 GB, Fri tale og SMS til kun 50,-/mnd!
Bestill ditt ice-abonnement
Vi sier opp avtalen med mobiloperatøren du har i dag.
Ditt gamle SIM-kort vil fungere helt til du mottar og aktiverer ditt nye SIM-kort.