Mange barn og unge har fått Among Us-dilla. Spillet går ut på at èn er “morder/imposter” og resten av “crewet” skal avsløre hvem den skyldige er. Høres det ut som et merkelig premiss? Vi har snakket med Barnevakten for å gi foreldre mer innsikt i det populære spillet.
I Norge ligger Amongs Us på topplisten i app-butikkene, og det kan virke som om « alle» spiller det om dagen. Dersom du ikke har fått dilla på Among Us selv enda, men har barn som spiller det, kan det være lurt å sette seg litt inn i hvordan det fungerer. Hvem andre å rådføre seg med enn rådgiver på apper og spill i Barnevakten, Kris Munthe, som tar oss gjennom Among Us fra a-å?
Barnevakten er en fri og selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
Barnevaktens arbeid er forankret i FN´s barnekonvensjon og har samme verdigrunnlag som barnehager og skoler har i Norge; den kristne og humanistiske arv og tradisjon. Barnevakten støtter seg til relevant forskning og har bred erfaringsbasert kunnskap gjennom daglig kontakt med barn, unge og voksne.
Målgrupper: Foreldre, barn, unge og voksne som jobber med barn.
Barnevaktens visjon: Barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte.
– Among Us er et mobil- og PC-spill der du spiller mot andre på internett. Konseptet minner om barnelekene Mafia og morderen i mørket. Opptil 10 spillere møtes på et romskip eller en base. En eller flere av disse er en skurk, eller en såkalt «imposter». De andre vet ikke hvem skurken er. Målet til skurken er å drepe de andre, en etter en, eller å sabotere maskiner på romskipet. Målet til de andre er å samarbeide og avdekke skurkens identitet før det er for sent.
– Hvorfor tror du både barn og voksne synes Among Us er så gøy?
– Litt av spenningen i spillet kan sammenlignes med å leke gjemsel. Du vet aldri når du kan bli tatt. Og vandrer du fritt omkring, kan hvem som helst være en trussel. Hvem kan du stole på?
– I tillegg er det som med spillfenomenet blant barn i dag – de fleste barn spiller på nett – det sosiale aspektet. Barn synes det er gøy å spille sammen med venner, og Among Us blir enda et ledd her der barn møtes, har det sosialt og har det gøy. Dataspill har jo på sett og vis blitt en ny barnelek som har blitt et alternativ til tidligere generasjoner der du spilte brettspill/kortspill for eksempel.
– Hva er aldersgrensen på Among Us?
– Den anbefalte aldersgrensen er 7 år fra PEGI og 9+ år fra App Store. Begrunnelsen fra Apple er at spillet inneholder sjelden/mild fantasivold og tegneseriegrafikk, samt mild skrekk-tematikk. PEGI begrunner 7 år med mild vold.
– Among Us er jo basert på et litt-på-kanten tema. Hvorfor er ikke aldersgrensen høyere, tror du?
– Det er et litt vrient spørsmål å svare enten det ene eller det andre på. På den ene siden er det tegneseriegrafikk og todimensjonalt perspektiv, så spillet er ikke særlig realistisk. Men tematikken er likevel tidvis makaber: du kan knekke nakken på spillere, knivstikke ofre gjentatte ganger og dele noen i to med en automatisk dør. Det er lite blod og gørr, men noe er det. Og det er kanskje nettopp denne på-kanten-stilen som trekker mange spillere. Det er liksom litt grov tematikk, men ikke helt av det verste heller.
– Kan jeg som foreldre spille Among Us?
– Å spille med barna er en superkul ting å gjøre, og kanskje like vel og bra som å samle familien og dra frem brettspillet på taco-fredagen. Mange foreldre kvier seg for å komme i gang. Hverdagen er travel, spill er noe mange ikke helt har grepet om, og for noen foreldre er det også en viss konflikt i bunn allerede, for eksempel når barna stadig spør om mer spilletid enn det du som foreldre ønsker.
– Paradokset er jo at å spille med barna kan være kuren på mye av dette, fordi du får mer innsikt i hva spillet handler om, og bygger relasjon med barna samtidig. Among Us er enkelt å komme i gang med, omtrent gratis, og flere kan spille på hver sin mobil. Og om ikke dette spillet, finn et annet spill som dere kan ha det hyggelig sammen med!
– Er det noen grunner til å ikke la barna spille?
– Det er noen foreldre som reagerer på tematikken og volden. Aldersanbefalingen er der av en grunn. Her anbefaler jeg å gjøre dine egne vurderinger før du sier «ja» eller «nei» - les spillanmeldelser, se spillvideoer, les begrunnelsen til spillanmeldelsen. Å si nei til barna når mange andre i klassen får lov, er også å si nei til at barna får bli med i et fellesskap. Among Us er veldig populært. Så vurder litt hvor mye det koster å si nei, kontra at barna også er inkludert på andre arenaer, at de for eksempel møter venner i andre spill, har det bra ellers med venner på skolen.
– Hvordan kan jeg lære barnet mitt å ta smarte valg på Among Us?
– Spill sammen med barna og bruk det som en mulighet til å snakke om utfordrende aspekter som kan dukke opp. En positiv innstilling er også viktig - barn er ikke åpne for våre gode råd og intensjoner via pekefinger og kjeft. De trenger å se at vi voksne «skjønner» litt av hva spillfenomenet går i, og at vi også omfavner de positive sidene.
– Hvordan er kommunikasjonskulturen i Among Us?
– Internett er kjent for å være et sted der du fort kan oppleve en del ufin oppførsel. Det skjer noe når vi møtes skjerm til skjerm, og ikke ansikt til ansikt. Rundt 8 % av barn sier at de opplever mange stygge kommentarer i dataspill (Barn og Medier: 2020). Samtidig, er nok tonen aller tøffest i møte med fremmede. Som vi også ser går igjen i anonyme chatteapper for eksempel.
– Er det mulig å skjerme barna fra å komme i kontakt med fremmede i chatten?
– Per i dag kan du chatte med fremmede i offentlig chat som er helt umoderert - og du kan heller ikke rapportere spillere, ennå. Derfor er det viktig at du bevisstgjør barna om å ikke fortsette chat med fremmede inn i private kanaler. For mest mulig privatliv: er det kanskje best at barna kun spiller med venner og andre som de kjenner fra før. Og hvis de først skal spille på åpne servere: si til barna at det er bare å forlate spillet dersom stemningen blir kjip.
– Er det mest mulig muntlig eller skriftlig kommunikasjon som foregår på Among Us?
– Among Us har kun chat tilgjengelig i appen, men mange barn bruker gjerne andre programmer og apper, som for eksempel Discord for å prate med hverandre. Da kan man chatte via tale og videochat samtidig som man spiller.
– Hvordan kan foreldre bygge opp under gode opplevelser når barna kommuniserer på Among Us?
– Her må du jo snakke med barna om hva som er greit og ikke greit å si på nett. Forklar at ord kan såre, selv om de bare er skrevet - når du ikke ser kroppsspråket hvordan den andre reagerer, vet du heller ikke helt hvordan personen reagere på det du sier. Noe som er ment som tull, kan bli oppfattet som alvor av den andre.
Gjør Among Us tryggere for barna
– Hvordan kan jeg gjøre Among Us tryggere for barnet mitt?
– Skaperne av Among Us er et lite spillstudio, så utvikling av nye innstillinger tar litt tid. Derfor har ikke Among Us ikke så mange innstillinger ennå, men noen trygge innstillinger du kan sette og et par ting du kan gjøre barna bevisste på før de begynner å spille.
– Hvordan kan jeg involvere meg i barnets Among Us-bruk uten å «invadere» privatlivet deres?
– Et godt tips er å la barna spille i stua, eller i en kjellerstue i stedet for alene på barnerommet. Dette er et spesielt godt råd jo yngre barna er. Det blir litt støy og kanskje ivrig stemmebruk, men fordelene overgår ulempene. Som forelder kan du da plukke opp dårlig stemning i spillet, at barnet blir lei seg eller er glad i spillingen. Du får rett og slett litt mer innsikt i det sosiale som skjer, og kan møte barnet på det. Det skjer ikke hvis du sender barna inn på barnerommet for å spille for seg selv.
– Hva bør jeg som forelder være obs på når barnet mitt bruker Among Us?
– Stemningen på nett kan fort bli dårlig eller ugrei dersom noen bestemmer seg for å si dumme ting i chatten, eller gjennom en plattform de kan snakke sammen. Særlig om barna spiller på offentlige servere, med totalt fremmede. Jo mer anonym du er, jo lettere er det å ri av seg noen ufine glose. Så chat kan være et sted der det skjer en del uheldig språkbruk og trakassering. Men dette er ikke unikt for Among Us – dette kan oppstå i alle spill. Derfor er det kanskje best at barna i hovedsak spiller med venner og noen de kjenner fra før.
– Foreldre bør også være obs på egne og andres barn som ikke blir inkludert i spill. Det er kjipt å være den som er utenfor, og som ikke blir invitert inn - litt som å alltid bli valgt sist i fotball i gymmen. Her har foreldre i klassen stor påvirkningskraft. Pass på at alle får være med. Bytt på hvem barna spiller med og bidra til at alle får være med - om ikke alle får plass i samme spill, så kan dere ha flere runder med ulike spillere.
Slik gjør du Among Us tryggere for barna:
Ha på passordmur for kjøp, slik at barna ikke handler innhold i spillet uten lov.
Kjøp bort reklamen med engangskjøp i app, så slipper du at barna blir utsatt for reklame hele tiden. Spillet er i utgangspunktet gratis, men kommer dessverre med reklame på mobilversjonen.
Velg «private»- funksjonen så barna kun spiller med venner. Det gir mest privatliv og begrenser chat til de som barna kjenner. Her deles en kode som kun vennene har tilgang til for å komme inn i et spill/en runde du har opprettet.
Snakk med barna om at de bør være obs på identiteten til den de spiller med (kjenner til brukernavnet). Det finnes bare anonyme brukernavn inne på Among Us, og disse kan endres fra gang til gang. Men igjen, det er fort gjort å endre brukernavnet, så du kan ikke alltid være sikker på at kompisen er den man tror den er. Det er lett å misbruke/tyvlåne andres brukernavn.
Among Us kommer etter hvert med et kontosystem. Da vil det bli mulig å lage en egen privatbruker. Pass på å velg et sikkert passord og et brukernavn som ikke samsvarer med ditt ekte navn. Da blir det også mulig å rapportere andre spillere som oppfører seg ufint.
Lær barna at det er helt ok å gå ut av spill dersom stemningen blir dårlig og de, for eksempel, blir utsatt for kjipe kommentarer i chat.