For mange barn og unge har Discord blitt den foretrukne appen å kommunisere med når de gamer. Men hvordan sørger du for at barna skjermes fra kontakt med fremmede eller ufine kommentarer? Slik gjør du Discord tryggere for barna.
Med 250 millioner brukere på verdensbasis, har Discord raskt blitt manges favorittkanal for kommunikasjon i dataspill. Her til lands bruker rundt 50 % av alle gutter og 10% av jenter mellom 9 og 18 år Discord for å kommunisere med venner når de spiller online, ifølge en undersøkelse utført av Barn og Medier, 2020.
Discord samler først og fremst gode venner digitalt, men gir også mulighet for å samles flere i chatterom - og det kan i teorien være flere tusen personer i et chatteforum. Derfor kan det være en god idè å sette seg inn i noen trygge og gode innstillinger i Discord som du kan aktivere for barna.
Rådgiver på apper og spill, Kris Munthe fra Barnevakten, forklarer hva som kan lønne seg å vite om Discord for deg som har barn.
Barnevakten er en fri og selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
Barnevaktens arbeid er forankret i FN´s barnekonvensjon og har samme verdigrunnlag som barnehager og skoler har i Norge; den kristne og humanistiske arv og tradisjon. Barnevakten støtter seg til relevant forskning og har bred erfaringsbasert kunnskap gjennom daglig kontakt med barn, unge og voksne.
Målgrupper: Foreldre, barn, unge og voksne som jobber med barn.
Barnevaktens visjon: Barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte.
– Discord er et gratis program som lastes ned til mobiltelefon og datamaskin. Mange barn og unge bruker appen for å snakke sammen mens de spiller dataspill. Her kan man snakke med venner - en til en, i grupper og på servere, som altså er faste chatterom.
– Hvordan fungerer Discord?
– Du kan prate med stemmechat en til en og i grupper. I tillegg kan du opprette servere (chatterom) inne på Discord.. Det finnes også private servere, som «klasse 7B sitt gamingrom» og store offentlige servere, som f.eks. et eget rom for Minecraft eller Fortnite. Her kan medlemstallet bli opp til mange hundre tusen.
– Hva er aldersgrensen på Discord?
– Discord er merket «foreldreveiledning» av PEGI og 12+ år i App Store. I tillegg er det angitt 13 år i Discord sine brukervilkår.
– Hvordan kan jeg involvere meg i barnets Discord-bruk?
– Når barna er små og skal begynne med onlinespilling: Kanskje bør spillingen til barna foregå i stua i stedet for barnerommet? Da har man bedre oversikt og kan høre spillchat og det som foregår, uten å henge over skulderen til barna og invadere privatlivet deres.
– Er det mange foreldre/voksne som bruker Discord?
– Det finnes eksempler på engasjerte foreldre som har stått som administrator inne på en Discord-server – med barna i klassen som spiller dataspill som medlemmer. Dette kan være en suveren måte å ha oversikt på, samtidig som man kan sette klare regler for god oppførsel inne på chatterommet. Du trenger ikke å være tilstede i slike chatterom hele tiden, men kanskje titte innom en gang iblant.
– Hva bør foreldre og voksne være obs på når barnet bruker Discord?
– Discord gir tilgang til både mindre fora og åpne grupper med hundretusener av medlemmer. Her kan det være både oppbyggende og hyggelig innhold, men også kjipe kommentarer og ufin tone.
– Er det noen andre funksjoner foreldre bør vite om?
– Ja, Discord har mange lignende funksjoner som andre sosiale medier som at du kan kommunisere via tekst, stemme- og videochat. I tillegg til at du har kontaktlister og kan godta og sende nye venneforespørsler. Det er også mulig å dele bilder og GIFer.
– Hvorfor er det flere og flere som bruker Discord istedenfor andre, lignende kanaler som allerede er tilgjengelig?
– Det er sant at alle spillkonsoller og de fleste spill har egne chatteprogrammer innebygget. Fordelen med Discord er at du får kun ett, og ikke mange, program å forholde deg til. Da kan praten gå både før og etter at du spiller. Du kan i tillegg se når venner er pålogget og kan enkelt sende en melding og spørre dem om å starte en runde med Minecraft, for eksempel. At programmet kjører i bakgrunnen og du kan bruke tale for å kommunisere med vennene dine mens du spiller, er også to store fordeler.
– Er Discord trygt?
– På samme måte som andre sosiale medier så er Discord mer eller mindre trygt avhengig av hvilke chatterom man er på og hvem man kommuniserer med i appen. Det er enkelt å komme i kontakt med hele verden med Discord, men det er også mulig å snakke med barna om å kun kommunisere med venner. Ellers har appen også noen nyttige innstillinger som gjør appen tryggere i bruk.
Selv om Discord er en glimrende plattform for barn å spille sammen og kommunisere godt på, er det et flere innstillinger du bør sørge for å aktivere før den tas i bruk - så gjør du den tryggere og hyggeligere for de yngste å bruke.
Innstillingene som gjør Discord tryggere:
1. Velg et sikkert passord:
Aller først bør du velge et sikkert passord og et anonymisert brukernavn når du oppretter en konto på Discord for barnet.
2. Aktiver totrinnsverifisering:
Steg 1:. Gå inn på “account”
Steg 2: Velg “two-factor authentication”og følg instruksjonene for aktivering i appen. Med totrinnsverifisering vil pålogging på en annen PC eller mobil enn den barnet bruker til vanlig,kreve at man taster inn en sikkerhetskode som man får tilsendt på SMS/e-post. Dette gjør det vanskeligere for andre å kapre brukerkontoen
3. Aktiver “sikkerhetsfilter”:
Det finnes et system som automatisk skanner og fjerner eksplisitt innhold (bilder og tekst) i direktemeldinger.
Steg 1: Gå inn på innstillinger og “privacy and safety”
Steg 2:. Velg “keep me safe”
4. Slå av muligheten for å kunne motta private meldinger fra medlemmer på servere.
Dette er nyttig hvis man ønsker å kun motta direktemeldinger fra venner for eksempel, servere kan i praksis bli ganske så store med omfattende medlemstall.
Steg 1:. Gå inn på innstillinger og “privacy and safety”
Steg 2:. Huk av på “allow direct messages from server members”
5. Begrens hvem som kan sende venneforespørsler:
Velg mellom:
Alle Venners venner Servermedlemmer
Steg 1: Gå inn på innstillinger og “privacy and safety”
Steg 2: Velg i menyen “who can add you as a friend”
6. Du kan også slå av at GIF (små videosnutter) og bilder blir vist i samtaler.
Steg 1: Gå til innstillinger-menyen
Steg 2: Gå ned til App settings > text and images
Steg 3: Huk av på «display images, videos and lolcats»
7.Lær barn å ta skjermbevis (skjermdump) av kjipe hendelser:
Og at du kan blokkere brukere. I tillegg er det mulig å rapportere brukere og innhold inne på Discord.
8. Snakk også med barna om å ikke godta venneforespørsler fra fremmede:
Dette gjelder særlig yngre barn i småskolen, jo eldre barna blir, jo bedre klarer de å ta denne vurderingen selv.
Dette bør du gjør dersom barna lager en egen server - som mange gjør - for vennegjengen, eller klassen:
Snakk med barna om å ikke dele invitasjonslenken med uvedkommende. I utgangspunktet er servere private og du får kun tilgang ved å motta en lenke.
Du har ulike roller inne på servere. Noen roller har mer makt enn andre, eksempelvis muligheten for å sparke eller bannlyse medlemmer av gruppen.
«Verification level» avgjør hvem som kan sende meldinger inne på en server. På det strengeste, må en person ha verifisert telefonnummeret sitt for å kunne sende meldinger i gruppen.
Det finnes også et innholdsfilter som skanner bilde- og videoinnhold på serveren i tilfelle det er eksplisitt innhold.
Steg 1: Trykk på gruppenavnet (eller tannhjul-ikonet på PC)
Steg 2: velg «private channel» inne på «permissions»
Merk deg også at hver server kan ha flere chatterom. Noen av disse rommene kan du gjøre private for kun venner.