Studentlivet er mer enn bare eksamener og fest. Mange studenter oppdager at det å stå på egne økonomiske bein, med studielån og høy husleie, ofte bidrar til utfordringer.
Heldigvis finnes det mange smarte apper og grep du kan gjøre for å spare penger.
Sett opp et studentbudsjett
Først av alt bør du få deg en oversikt på hva pengene går til, ved å sette opp et månedlig studentbudsjett, basert på historiske inntekter og utgifter. Før opp alle kostnadsposter fra husleie og mobilabonnement, til antall enheter som går med på studentfestene. Vær detaljert, slik at du får med deg alt.
Når du har satt opp studentbudsjettet, vil det være enklere for deg å se hvor du kan kutte kostnader. Ofte er det småbeløpene, som for eksempel en kaffe «to go» og impulsive småkjøp i matbutikken som utgjør den store forskjellen. Summen av alle de små beløpene blir fort en stor utgiftspost i løpet av en måned.
I tillegg til å tette budsjettet der du lekker penger, finnes det en rekke apper og andre lure tips du kan følge for å få en forbedret studenttilværelse:
1 - App: eTilbudsavis
Appen eTilbudavis er genial for deg som vil spare penger på alt fra dagligvarehandelen til nye sokker. Her finner du tilbudsaviser fra alle mulige butikker. I tillegg kan du søke opp produktene du er på utkikk etter, så forteller appen deg hvilke butikker som har denne varen på tilbud. Her vil du kunne spare mye på å sammenligne tilbudsprisene mellom butikkene.
Last ned for iPhone
Last ned for Android
2 - App: ToGoodToGo
Med ToGoodToGo-appen får du overskuddsmat til utrolig lav pris fra en rekke utsalgssteder i hele Norge. Du kan få tak i alt fra bakevarer til deilig, indisk mat. I storbyer som Oslo og Bergen er appen ekstremt fin å ha, da tilbudene er mange. Godt for studentøkonomien, godt for magen og godt for samvittigheten.
Last ned for iPhone
Last ned for Android
3 - Bytt til et billig mobilabonnement for studenter
Som student ønsker du å kunne holde kontakten med folka hjemme, og finne et mobilabonnement med mye data til lav pris. ice har lansert nyheten iceUng 35 GB, som gir deg under 29 år hele 35 GB for kun 329,-/mnd. Et perfekt mobilabonnement for studenter. Du trenger ikke å fremvise studentbevis for å få abonnementet, og prisen gjelder helt til du er 29 år.
![]()
4 - Lag mat for flere dager
Et klassisk triks for å få pengene til å vare, er å lage mye mat samtidig. Putt den i matbokser og sett dem i kjøleskap/fryser. Når magen rumler varmer du bare maten i mikroen. Da slipper du å bruke penger på kostbare måltider i kantina eller når du er i byen. Trenger du inspirasjon til matlaging for studenter? Da bør du følge Fattig.student på Instagram.
Følg @fattig.student på Instagram
5 - Del strømmetjenester med venner
Det finnes mange strømmetjenester man bare MÅ ha. Netflix, Spotify, HBO, Discovery+, TV 2 Play, etc.. Abonnerer du på mange, blir det for dyrt. Heldigvis tilbyr flere leverandører muligheten til å kunne strømme på flere skjermer samtidig, eksempelvis Netflix med opptil 4 skjermer. Gå sammen med tre venner, del månedsbeløpet på de i kollektivet - og spar penger.
6 - Kjøp og selg brukt
Mange lar de gamle, ubrukte klærne ligge i en haug i skapet, mens man bruker dyre dommer på nye. Her er det mye penger og hente. Du kan finne mange skatter hos fretex, eller finne unike og billige klær på både Finn.no og Tise. Mens magetoppen som har blitt for liten, eller shortsen du aldri bruker, den kan du få en hundrelapp eller to for. Penger tjent og miljø spart.
Last ned appen til Tise eller Finn.no for iPhone
Last ned appen til Tise eller Finn.no for Android