Sparetips for unge
De fleste unge kjenner på stram økonomi. Med et godt budsjett og disse tipsene, vil det være mulig å kunne spare mye penger i løpet av en måned. Dette er våre beste tips for unge som vil møte det nye året med ryddig økonomi.
Å gå julen i møte som ung kan være utfordrende økonomisk. I tillegg til å finansiere nødvendigheter som strøm, husleie og internett på egen hånd, må man også ta høyde for ekstra kostnader i høytiden.
Etter høytiden, som i dette tilfellet er juleferien, kommer hverdagen. Gaver, god mat og drikke og hjemreise er alle bidragsytende til å ta litt ekstra av kontoen før du går det nye året i møte. Heldigvis finnes det mange smarte apper og grep du kan gjøre for å spare penger.
Sett opp et budsjett
Først av alt bør du få deg en oversikt på hva pengene går til, ved å sette opp et månedlig budsjett basert på historiske inntekter og utgifter. Før opp alle kostnadsposter fra husleie, mobilabonnement, til antall brød som går med til frokost. Det er viktig å være detaljert så du unngår overraskelser.
Når du har satt opp budsjettet, vil det være enklere for deg å se hvor du kan kutte kostnader. Ofte er det totalen av alle småkjøpene, som for eksempel lunch i kantina og en kaffe «to go» som gjør den store forskjellen. Bestem deg for hva som er fornuftig og hva du kan kutte ned på i hver post i budsjettet.
I tillegg til å bygge et strukturert budsjett, finnes det en rekke apper og andre lure triks du kan følge for å få bedre økonomi:
Spiff
Spiff er en spareapp som gjør sparingen enkel og morsom. Appen lar deg registrere forskjellige sparemål og tilegne de forskjellige målene egne farger. Appen fungerer uansett hvilken bank du har, og pengene spares i din egen spiffkonto hos BN Bank.
I Spiff får du også velge hvordan du skal spare - enten om det er faste trekk eller manuelle overføringer. Du kan også spare med andre, noe som kommer godt med om kollektivet trenger en ny TV eller du og kjæresten skal noe spesielt.
Last ned for iPhone
Last ned for Android
App: eTilbudsavis
Appen eTilbudsavis er genial når man skal være ekstra sparsom, og appen viser deg tilbud på alt fra dagligvarer til sokker om du ikke fikk det tradisjonelle paret til jul. Du kan også enkelt søke på butikker i nærheten og velge det tilbudet som frister mest. Her vil du kunne spare mye på å sammenligne tilbudsprisene mellom butikkene.
Last ned for iPhone
Last ned for Android
Bytt til et billig mobilabonnement for unge
Som ung ønsker du å holde kontakten med familien hjemme og venner når dere ikke er sammen, og finne et mobilabonnement med mye data til lav pris. ice har lansert nyheten iceUng 8 GB, som gir deg under 29 år hele 8 GB for kun 249,-/mnd. Abonnementet er laget spesielt for unge, og prisen beholder du helt til du har passert 29 år.
Kvitt deg med unødvendige strømmetjenester
Abonnerer du på en eller flere strømmetjeneste du ikke bruker? Sett deg ned og lag en oversikt over hvilke strømmetjenester du faktisk bruker, og kvitt deg med de som ikke brukes så ofte. Dersom flere i kollektivet bruker samme strømmetjenester er det mulig å spleise på de tjenestene som brukes felles.
Her kan flere gå sammen og dele månedsbeløpet dere i mellom og spare penger.
Planlegg og lag mat for flere dager
Et klassisk tips for å få pengene til å vare er å lage mye mat samtidig. Fordel måltidene i matbokser og legg dem i kjøleskapet eller fryseren. Når du blir sulten på, hjemme, på jobb eller på skolen, varmer du overskuddet i mikroen. På den måten unngår du dyre impulskjøp i kantina.
Om du behøver tips til økonomisk matlaging finnes det masse hjelp online. På instagram kan du følge Bugdetbytes eller lignende kontoer for inspirasjon.