Sånn lager du et bra passord – som er enkelt å huske
Du tror kanskje det er vanskelig å lage et trygt passord som du også husker? Disse eksperttipsene gjør det lekende lett!
Du tror kanskje det er vanskelig å lage et trygt passord som du også husker? Disse eksperttipsene gjør det lekende lett!
Å lage nye passord er en del av hverdagen for oss alle – enten det er på jobb, skole eller privat. Antallet steder du skal logge inn, og dermed hvor mange passord du trenger, har blitt stadig flere. Men det er ikke alltid så lett å vite hva som egentlig er et bra passord – og hvorfor du ofte blir bedt om både spesialtegn og tall når du skal lage et nytt.
I filmen under forklarer ice sin egen sikkerhetsekspert Roy André Ø.Tungland-Knudsen enkelt hvordan du kan lage et passord som både er trygt å bruke og enkelt å huske.
– De færreste vet nok grunnen til at det er regler og begrensninger når du lager passord. Mange tror nok at hackere får tak i passordet uansett hvis det havner i en datalekkasje, forklarer han.
Når du skriver inn passordet ditt, enten det er på Netflix eller Facebook, må de kunne sjekke at du faktisk har skrevet inn riktig passord.
– De aller fleste gjør om passordene til en lang remse med det som ser ut som tilfeldige tall og bokstaver ved hjelp av matte. Det er disse remsene hackerne kan få tak i hvis de bryter seg inn hos en tjeneste du bruker, sier eksperten.
– Siden mattestykkene kun går én vei, er det bare to måter å finne ut av hva passordet egentlig er. Den ene er å sammenligne ting som har blitt har regnet ut tidligere med remsene som er hentet ut. Den andre er å prøve alle mulige kombinasjoner av tall, bokstaver og tegn for å se om mattestykket gir samme resultat.
Nettopp derfor er lengden på passordet ditt veldig viktig. For det er ikke snakk om å måtte gjette et ekstra tegn eller tre, men prøve alle mulige kombinasjoner av ekstra tegn som er teoretisk mulig.
– Det gjør at forskjellen på hvor lang tid det tar å finne ut av passordet blir enorm. Et passord på syv tegn kan hackerne regne seg frem til på seks minutter, men hvis du bare legger til fem ekstra tegn tar den samme jobben 34 000 år.
Derfor sier han at det i hovedsak er én regel for passord: Lengde.
– Du kan utforme et passord nesten akkurat som du vil, men det aller viktigste er at det har minst 12 tegn, sier han.
Roy André sammenligner også det å sikre kontoen din med å sikre huset ditt.
– Hvis passordet ditt er 123456 blir det omtrent som å låse med hyssing. Det er viktig å tenke gjennom hva slags lås du installerer, sier han.
– Den andre viktige faktoren når det kommer til passord er jo at du klarer å huske dem. Da kan du bruke flere ord eller en setning. Du kan også gjerne bruke dialektord eller finne på egne som ikke står i ordboka, sier han.
Mange bruker samme passord på alle sider og kontoer, men det er ikke anbefalt. Hvis du bruker ord og setninger vil det også være lettere å ha ulike passord til forskjellige ting.
– Målet er at alle skal ha unike passord på alle sider, men vi vet jo at det ikke er realistisk. Jeg gjør det av og til selv, men bare på ting som streamingtjenester og annet jeg ikke er spesielt bekymret for, forteller han.
På tjenester som har “ekstra tilgang” eller mye informasjon er det derimot ekstra viktig å ha unike passord.
– Steder som iCloud, e-post og sosiale medier er eksempler på kontoer hvor det er ekstra viktig å ha unike passord. Da risikerer du ikke at noen får tilgang til alle på én gang, sier han.
En ekstra sikkerhet som alle bør ha på viktige kontoer er også tofaktor-innlogging. Da må du godkjenne alle innlogginger med telefonen i tillegg til brukernavn og passord – og på den måten får ingen tilgang til kontoen din selv om de skulle ha innloggingsinformasjonen din.
Hvis du og familien er iceFamilie, har dere også iceTrygg inkludert i abonemmentet. Det betyr at dere kan få hjelp hvis du er uheldig og blir utsatt for noe – for eksempel ID-tyveri på grunn av en datalekkasje.
Da får du gratis råd og tips om hvordan du kan få rettet opp i problemene som skulle oppstå. Vi kan også hjelpe deg med å begrense skadeomfanget når noe har skjedd.
I tillegg til ID-tyveriforsikring, får du og familien din inkludert Nettslett og Trygg Netthandel. Nettslett hjelper med å fjerne krenkende nettpublisering, og handelen har aldri vært tryggere enn med Trygg Netthandel!