9 tips for å komme i gang som student
Det er mye du må huske på når du skal begynne å studere. For å gjøre det enkelt for deg har vi laget en liste til deg som inneholder alt du behøver å tenke på.
Å begynne på utdanning etter videregående eller førstegangstjenesten er noe av det mest spennende du gjør i løpet av livet. Ikke bare vil utdannelsen definere hele fremtiden din, men du vil bli kjent med mange nye venner du kommer til å få mye glede av - også når du er ferdig å studere.
Men, når du står på flyttefot inn i kollektivet eller på hybelen er det en del ting du må ordne før du er klar til å starte studenttilværelsen. Og det gjelder enten du skal studere i Oslo, Bergen eller et annet sted.
1) Lånekassen
Du har vel husket å søke om lån og stipend? De aller fleste studenter er avhengig av studielån og deltidsjobb for å klare seg økonomisk. Har du jobb ved siden av må du passe på å ikke overskride inntektsgrensen - det gjør at du får mindre i stipend.
2) Mobilabonnement for studenter
Penger vokser ikke på trær. Spesielt ikke når du er student. Da er det godt å vite at alle studenter under 29 år får 8 GB til utrolige 249,-/mnd. Bestill mobilabonnement for studenter her.
3) Flyttemelding
Når du fyller ut denne kjenner du for alvor at du kutter båndene til mors og fars trygge favn. Du velger selv om du vil melde flytting i Folkeregisteret, eller om du kun vil melde adresseendring på Posten.
Melder du flytting i Folkeregisteret mister du reisestipendet fra Lånekassen hvis du er under 25 år. På den annen side, hvis du er registrert som borteboer kan du få gjort om inntil 40 prosent av lånet til stipend. Du blir heller ikke dekket av innboforsikringen til foreldrene dine.
4) Forsikring
Dette må du altså ha dersom du melder flytting i Folkeregisteret. De mest aktuelle er innboforsikring og helårs reiseforsikring. Du bør i tillegg vurdere ulykkesforsikring og uføreforsikring. Mange forsikringsselskaper har egne studentpakker.
5) Strøm
På Strømpris, som er en tjeneste fra Forbrukerrådet, kan du sammenligne strømavtaler og finne den billigste. Når du flytter leverer nettleier strøm, men etter seks uker blir den veldig mye dyrere. Du må derfor huske å melde flytting til strømleverandøren så snart som mulig.
6) Kontrakter
Uansett om du skal bo i hybel eller kollektiv - sørg for en vanntett leiekontrakt og Bli Kjent med innholdet i den. Hvis du bor i kollektiv kan du nemlig risikere å bli holdt ansvarlig hvis andre ikke betaler husleie og andre fellesutgifter.
7) Møbler og kjøkkenstæsj
Hvis du ikke må ha det nyeste og hippeste av stoler og bord er FINN et supert sted å starte letingen. Der ligger det alltid mye bra og billig, og en del av det er til og med gratis. Trikset for ikke å gå glipp av det du ønsker deg, er å abonnere på søk med gjenstandene du vil ha. Du kan også gjøre mange gode kupp på loppemarkeder.
8) TV, PC og hodetelefoner
Her er FINN til hjelp igjen. Ellers har alle de store kjedene rimelige B-varer - eksempelvis TV-er, PC-er, kjøleskap, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner som har små ytre skader, men likevel fungerer som de skal.
Noen ganger når du leser vil du synes det er slitsomt å høre de andre i kollektivet, eller det kan bli litt for stille på hybelen. Da er det smart å investere i et par skikkelig gode hodetelefoner du kan høre musikk på. De bruker du selvsagt også når du duner med serier på Netflix.
9) Mobilt Bredbånd
Når du er student er det ofte slik at du flytter mye, og da kan det være greit å ha eget Mobilt Bredbånd. Da har du alltid internett med deg, du kan bruke det når og hvor du vil og du får veldig mye mer data enn du gjør på mobilabonnementet ditt - helt opp til 300 GB i måneden.
Akkurat nå får du halv pris på Mobilt Bredbånd fra ice i tre måneder.
Lykke til med studiene!
Vi i ice heier på deg og sender varme lykkeønskninger!