Mobiltelefonens historie
Bli med på en tur gjennom mobiltelefonens utvikling, hvor vi ser på noen de mest revolusjonerende, ikoniske og bisarre modellene gjennom tidene!
Bli med på en tur gjennom mobiltelefonens utvikling, hvor vi ser på noen de mest revolusjonerende, ikoniske og bisarre modellene gjennom tidene!
Bli først med helt tilbake til 1870 og telefonens oppfinnelse. Hvem var det egentlig som fant opp telefonen? Mange vil si at det var Alexander Graham Bell, men det stemmer ikke. Bell fikk det første patentet på telefonen i 1876. I 2002 ble derimot Antonio Meucci tillagt æren av å ha funnet opp telefonen av Representantenes Hus i USA.
Vi har kommet en lang vei siden Meucci og Bell. Vi skal hoppe frem til 1996, da den første smarttelefonen kom ut. Men, hva er egentlig en smarttelefon?
En smarttelefon kombinerer en mobiltelefon og en datamaskin sammen med et mobilt operativsystem som lar de installere og kjøre programvare. Med andre ord, lar deg laste ned og bruke apper, nettlesere og andre programmer som gjør mobilen smartere. I 1996 lanserte Nokia den første smarttelefonen Nokia 9000 Communicator, lenge før det vi tenker på som smarttelefoner faktisk ble til.
Kanskje du husker Sony Ericsson? Sony og Ericsson slo seg sammen til Sony Ericsson Mobile Communications i 2001 og introduserte de nærmest ikoniske Walkman-telefonene i 2005. Sony kjøpte opp Ericssons halvpart av selskapet og fjernet i 2012 Ericsson delen av navnet. Dermed fikk vi mobiler fra Sony.
Visste du at Siemens er leverandøren av t-banene i Oslo? Eller at de skal levere det nye signalsystemet for å både digitalisere og effektivisere t-banen? Vel, det vet du nå.
En artikkel om gamle mobiltelefoner er ikke komplett uten å nevne den ikoniske Motorola Razr V3. Razr V3 var den hotteste telefonen på tidlig 2000-tallet. Ingenting skriker Y2K like høyt som denne flip-telefonen. Den tok verden med storm i 2004, kjendisene elsket den og den rosa modellen som ble lansert senere, var overalt. Razr V3 ble en av de bestselgende mobiltelefonene noensinne, med 130 millioner solgte enheter.
Visste du at Motorola også lagde en limited edition Razr V3i? Denne modellen ble laget i samarbeid med Dolce & Gabbanna og var gullfarget.
Razr modellene til Motorola har blitt sett i filmer som «The Devil Wears Prada» og «The Bourne Ultimatum». Telefonen ble også brukt av kjendiser som Paris Hilton, Chad Michael Murray, Nicole Richie, Reese Witherspoon og David Beckham.
Motorola har også fått med seg Y2K trendene, og det skal komme oppdatert versjon av den ikoniske flip-telefonen i nærmeste fremtid. Det er ikke første gang Motorola prøver å gjenskape Razr V3 suksessen med en gjenoppstandelse av Razr. I 2020 forsøkte de faktisk to ganger, men fikk blandet tilbakemelding. Den første av de to fikk mye negativ kritikk. Den neste modellen ble derimot priset for å ha løst de fleste problemene med den første modellen. Det var derimot ett problem som ble igjen; den høye prislappen.
Walkman-modellene fra Sony Ericsson var en hel serie med ikoniske modeller. Mange fra skolealder og eldre i 2005, vil huske den hvite WM-logoen på oransje bakgrunn! Walkman-mobilen kom i mange varianter: med tastatur, som flip-variant, som push-mobil, ja, til og med som twist-variant!
Hva annet var så spesielt med Walkman-modellene? Jo, det var at mobilene kom med mediespiller som gjorde det både enklere og bedre å høre på musikk på mobilen.
De første W-modellene var Sony Ericsson W600 og W800. W600 hadde hele 256 MB internminne, men ingen mulighet for minnekort. W800 derimot hadde bare 34 MB internminne, men hadde plass til minnekort, og kom med minnekort på hele 512 MB. Du kunne faktisk få minnekort på opptil 2 GB til å passe. For sammenligning er det minste internminnet på en Samsung i dag 64 GB – eller 64000 MB.
Det amerikanske mediestedet «Computer Network» (CNET) kåret W800i til «mobilen som kom nærmest til å være en iPod-killer». Selv om mobilen som til slutt tok ut iPod, var iPhone, sier dette litt om populariteten og grepet om markedet i 2006.
Du leste riktig. I 2005 kom Nokia med sin Nokia 7280, bedre kjent som «The lipstick phone» eller leppestifttelefonen. Med dimensjoner på 115x32x19 mm kan man pent si at det ikke var en klassisk telefon. Mobilen hadde heller ikke tastesett slik som vanlige telefoner på denne tiden. Derimot hadde den et rullehjul som tok seg av scrollingen for å komme til bokstavene eller tallene som skulle brukes. Man kan vel konkludere med at dette var en mobiltelefon for de som ville ringe – ikke noe annet. Teksting på telefonen var rett og slett et mareritt.
Det var faktisk også en kameratelefon! Kameraet var gjemt under dekslet på telefonen, og man måtte dra i endene på telefonen for å få frem kameraet. Mye mer komplisert enn dagens mobiltelefoner, hvor kameraet er tilgjengelig uansett.
Det må nevnes at Nokia 7380 ble nevnt av «Fortune Magazine» som en av de beste produktene i 2004. Telefonen ble også brukt i musikkvideoen til «Beep» av The Pussycat Dolls. (Det var jentegruppa The Pussycat Dolls, Nicole Scherzinger var frontfigur for fra 2003.)
En telefon som senere fulgte litt av den samme oppskriften til Nokia, var Samsung SGH-F210. Mobilen var også passende til tittelen «leppestifttelefon», men den var mye lettere å bruke. Denne telefonen hadde både fin skjerm og tastatur. Tastaturet lå gjemt i telefonen, og du roterte den øvre og nedre halvdelen av telefonen rundt et svingbart hengsel. Slik fikk du «flippet opp» telefonen – og vipps var tastaturet tilgjengelig for å enkelt kunne skrive tekstmeldinger og ringe.
Det var nok ikke Nokia 3250 Beyoncé tenkte på når hun sang «Video Phone» (spesielt fordi det ikke gikk å ha videosamtaler på telefonen). Likevel er det ingen telefon som passer tittelen bedre. Den hadde et unikt utseende med muligheten til å ‘’vri’’ telefonen 90 grader slik at tastaturet ble til et kamera og 180 grader for å gjøre den om til en musikkspiller. Du kunne spille inn filmer på opptil 1 time med denne mobiltelefonen og hadde et helt unikt utseende. Etter denne telefonen kom Nokia med flere lignende modeller, som N90 og N93.
Nokia hadde sin storhetstid fra slutten av 90-tallet til omtrent 2005. Velkjente modeller som 3310, 3510i 3200 og 3220 var hitter som mange husker… i alle fall når de blir minnet på de!
Om du husker 3310 som mørkeblå eller grå, er det en telefon ‘’alle’’ født på 90-tallet eller tidligere husker. Det er kanskje ikke så rart, med hele 126 millioner solgte enheter. Mobilen er mest kjent for sin, mulig overdrevne, varighet. Ifølge internett er det ikke telefonen som går i stykker om du mister den i gulvet, men selve gulvet!
Mobilen er nok like kjent for det klassiske spillet, Snake II. Selv om Snake eksisterte før 3310, er det nok også mange som husker denne mobilen nettopp pga. dette vanedannende spillet. Telefonen er også kjent for å gi deg muligheten til å skrive meldinger på hele 459 tegn, tre ganger datidens standard.
Telefonen med en fargeskjermvariant, Java og store taster, Nokia 3510i fra 2002, var litt av en konkurrent for mest populære telefon. Den er nok mest gjenkjennelig som mørkeblå med oransje sider og ble beskrevet som en stilig telefon. En test gjennomført av tek.no forteller at batteriet i telefonen varte lenger enn gjennomsnittet. Da de skrev artikkelen hadde den vært på i 8 døgn med jevnlig bruk av både GPRS, spill, meldinger og samtaler. Batteriet hadde enda to av syv nivåblokker igjen!
Snakker om GPRS, det var enkelt forklart det første mobilnettet som gjorde at du kunne være konstant koblet til internett, uten at det kostet skjorta. Du betalte altså ikke for tiden du var koblet til nettet, men bare for dataen du brukte.
Nokia kom også ut med en serie mobiler for ungdom. En av disse var Nokia 3220. Den var lett gjenkjennelig med sine avrundede, og flombelyste knapper. Den kom med kamera, og ikke minst et gjennomsiktig deksel med utskiftbare bakgrunner.
Du kunne designe egne bakgrunner på blanke deksler som fulgte med og simsalabim, så hadde du nytt design på telefonen! 3220 kom med minne på 1 MB (1 GB = 1000 MB) men man kunne ha hele 200 tekstmeldinger lagret på telefonen også! Telefonen hadde ikke Bluetooth, men infrarød – som hadde en mye kortere radius for deling. PS: telefonen kunne ikke brukes i USA og Canada, da måtte du ha 3220b.
Før Apple banet veien for dagens smarttelefoner, var den en rekke forsøk på å lage den store, nye hitten. Her er et lite utvalg av mobilmodellene som forsøkte, uten suksess.
Nokia kom i 2003 ut med modellen Nokia 7600. Modellen var en blanding av firkant og tåreform, og skulle etter planen treffe «motemarkedet» med sitt unike design og muligheten til å bytte deksel på selve telefonen. Kameraet på telefonen hadde 0.3 megapiksler og det ble designet egne ringetoner til mobilen. Nokia 7600 ble en flopp, den var lite brukervennlig og klossete.
Nokia N-Gage ble sluppet rundt samme tid som Nokia 7600. Den skulle kombinere mobiltelefon og spillmaskin for å konkurrere med Game Boy Advanced. Nokia klarte ikke å danke ut konkurrenten, blant annet fordi knappene på mobilen ikke passet for gaming. Designet som var tilpasset spillmaskinen, passet svært dårlig som telefon. Det skal sies at mobilen fikk mange gode anmeldelser, men floppet likevel. Prisen lå på rundt 3000 kroner i 2003 (!), og mobilen solgte angivelig bare en tredjedel av det Nokia hadde regnet med.
Det var ikke bare Nokia som prøvde seg på en mobiltelefon som skulle treffe gamingmarkedet, Sony prøvde det samme med Xperia Play. Xperia Play, også kjent som PlayStation mobilen, ble lansert i 2011. Telefonen skulle smelte sammen smarttelefonen og en bærbar spillkonsoll. Enheten var en horisontal «glidetelefon» hvor tastaturet var som en PlayStation-kontroller; med D-Pad og standard knappene til PlayStation-knapper.
Mobilen kom med en egen app «PlayStation Mobile» som lot deg spille klassiske PS1, PS2 og PSP-spill. Men, trenden for mobilspill gikk i å utnytte touchskjerm, det gjorde ikke teknologien til Xperia Play. Det hjalp heller ikke på at Sony ikke klarte å oppdatere operativsystemet på mobilen, og den ble derfor fort utdatert.
Telefon og prosjektor i en? Jepp, det var en del som lekte seg med denne ideen, og Samsung var en av de som lagde mobiler med prosjektor integrert i designet. Samsung Galaxy Beam i8530 var en av disse og ble ikke godt mottatt av publikum. Reklamevideoene viser en prosjektor sterk nok til å se på film i taket med naturlig lys fra vinduene. Likevel forteller brukere at man må ha det bekmørkt og være maks to meter fra veggen for å få sett noe.
Selv om et av spørsmålene folk stilte seg var; «Når skal jeg noen gang bruke dette?», er det nå flere som ønsker seg en moderne versjon av prosjektortelefoner.
Ingen liste om telefoner er komplett uten å nevne Apple iPhone. Apple lanserte sin første iPhone i 2007, men magien startet allerede før lansering. Når Steve Jobs først presenterte den, var det en rekke feil som eksperter mente ville gjøre en perfekt presentasjon umulig. Feilene inkluderte at mobilen ikke klarte å spille musikk eller video uten å krasje. Den ville også krasje hvis du forsøkte å surfe på nett, for så sende en e-post. I tillegg til at mobilen regelmessig ble tom for minne, som krevde at telefonen måtte slås av og på.
Denne presentasjonen skulle ha vært umulig å ha, men Jobs kom opp med en genial måte å late som at telefonen funket. Det sies at Jobs valgte å vise frem steg han visste modellen kunne klare og regelmessig byttet ut telefonen, for å skape illusjonen at alt fungerte fint. Displayet viste også at det var full dekning, selv om det ikke var det.
Hadde ikke Jobs klart å lure alle til å tro at iPhone fungerte, kunne mobilmarkedet i dag vært helt annerledes. Det ville vært usannsynlig at Apple ville blitt den giganten de er i dag. Men, selv etter lanseringen var det mange som mente at iPhone ikke kom til å bli en hit. Noen pekte på pris, andre pekte på at andre selskaper tidligere har prøv å gå fra et marked til et annet, uten å lykkes. Apple lagde jo først og fremst datamaskiner og MP3-spillere. Jobs ville sette disse tre sammen, og vi kan alle dokumentere at han lykkes.
Det var også stor tvil rundt iPhone sin mulige suksess, da man måtte trykke på skjermen og ikke på taster for å kunne sende SMS. Fraværet av fysiske knapper, var noe eksperter mente at folk som liker å tekste, ikke ville sette pris på. Vi kan pent skrive under på at dette ikke stemmer, da omtrent alle mobiltelefoner i dag kommer uten tastatur. Lille David slo ut Goliat, og i andre kvartal av 2022 hadde Apple en 16% markedsandel av det globale smarttelefon markedet, ifølge Business Wire.
For å oppsummere har mobiltelefonens utvikling vært en vill reise, spesielt de siste 20 årene. Vi har kommet en lang vei siden Meucci og Bell, vi har sett mobiltelefoner komme og gå, mobilprodusenter bli slått av tronen og utfordrere ta over. Det er trender som kommer tilbake, slik som flip-telefonene. Så er det andre ting som kanskje ikke vil få comeback, slik som leppestifttelefonene. Hva fremtiden bringer er det ingen som vet, bare tiden vil vise hva som blir den neste, store trenden.