Slik velger du mobil til barna
Hver alder har sin sjarm, og hver alder har også sine behov for mobiltelefon. Og det gjelder både utseende, ytelse og størrelse. Men hvilke mobiler passer for barn og ungdom?
Hver alder har sin sjarm, og hver alder har også sine behov for mobiltelefon. Og det gjelder både utseende, ytelse og størrelse. Men hvilke mobiler passer for barn og ungdom?
Skolestart er høysesong for å få ny mobiltelefon. I våre dager er det ikke uvanlig å få sin første når man begynner på skolen, og ifølge Medietilsynet har 87 prosent av ni- til elleveåringene sin egen mobiltelefon. I aldersgruppen 12-14 år har 97 prosent mobil, og fra 15-16-årsalderen har alle.
En ting er hvilken mobiltelefon barna har, noe helt annet er hvilken de burde ha.
Avhengig av alder har barn forskjellige preferanser. Det gjør ikke saken enklere at det finnes et titalls produsenter med til sammen hundrevis av modeller. Da handler det ikke bare om å kjøpe en mobil som passer, men også finne en som barna vil få glede av. Faktisk er det flere eldre modeller som fortsatt er svært gode, men som er vesentlig billigere enn siste skrik.
Mobiltelefon til de yngste
For de minste som nettopp har begynt på skolen, er det viktig med en mobil som tåler litt og samtidig ikke koster for mye - den er gjerne med på lekeplassen og fotballbanen. Det er også fort gjort for små hender å miste den i do, på bakken eller rett og slett glemme hvor de har lagt den. Du som skal velge telefon til dem må derfor i første rekke se på brukervennlighet og størrelse.
Små barn som er ferske på mobil bruker den gjerne til å ringe og sende meldinger med venner og familie, spille og se på YouTube. De er også glade i å ta bilder. På slutten av barneskolen begynner også mange å bevege seg ut på sosiale medier. Da er det viktig at de har private kontoer, slik at du unngår at uvedkommende kan snoke. Sjekk også om de ulike sosiale mediekanalene lar deg sperre meldinger fra ukjente.
Sørg for å fjerne muligheten for “kjøp i app”, hvis ikke kan det bli dyrt for deg. Det kan også være smart å aktivere “finn min enhet”, men begrense den til utvalgte personer. Det er med andre ord viktig at du både setter deg inn i hvordan telefonen fungerer, og følger med på hva de bruker den til slik at de ikke ser ting de ikke skal se.
To telefoner som er fine for barn er iPhone 7 32 GB og Huawei Mate 20 Lite.
Mobiltelefon til ungdom
Tenåringer bruker mye tid på spill. Blant gutter på 15 år bruker nesten halvparten to timer eller mer per dag på dette. Jentene er ikke så interessert i spill, men til gjengjeld bruker mer enn halvparten mellom 15 og 18 år mer enn to timer på sosiale medier hver dag. Gutta bruker mindre tid på sosiale medier, men det er også viktig for dem å holde seg oppdatert. Det går gjerne i å planlegge helgen, og dele selfies, bilder og videoer på Snapchat, Instagram og Messenger. Ungdom bruker nemlig ikke Facebook - i hvert fall ikke slik voksne gjør det.
Mobilen brukes til “alt”, og den er nærmest limt fast i hendene. Det er heller ikke uvanlig å sitte og FaceTime med venner mens de sitter hjemme på rommet, istedenfor å møte dem. Hvis de møtes er de gjerne på mobilen og chatter med hverandre, selv om de sitter i samme rom.
Ungdom ser stadig mindre på lineær-TV, og både gutter og jenter i denne alderen foretrekker ofte å strømme serier. Og selvsagt liker de å høre på musikk via Spotify.
To mobiler som dekker alle disse behovene er iPhone 6S 32 GB og Samsung Galaxy A8.
Når telefon er valgt - hvilken mobiloperatør passer best for barn, ungdom og studenter?
På mobilabonnementene til ice er alt inkludert. Det betyr at du ikke får noen ubehagelige overraskelser når regningen skal betales. Avtalt pris er avtalt pris.
Trygghet og full kontroll med ice-appen
Med den nye ice-appen får du fullstendig oversikt over barnas forbruk av data, og det er enkelt å følge med. Dersom barna glemmer å si at de har brukt opp dataen, får de ikke tilsendt datapakker de ikke har bedt om. Det eneste som skjer er at hastigheten blir satt ned til 64 kbit/s. Så snart du har delt data med Rollover Deling, eller kjøpt en ekstra datakvote, åpnes slusene igjen og barna kan surfe i full hastighet.
Hvis poden forsøker å bestille mer data, må dette godkjennes av juridisk eier - som gjerne er mor eller far. Det gir deg trygghet. Og for å gjøre alt enda enklere får du hele familiens forbruk på samme faktura.
Rollover Data
Dette innebærer at data du har igjen ved et månedsskifte automatisk blir overført til neste måned. Du kan spare opp like mye data som du har i mobilabonnementet, så hvis du har et abonnement på 10 GB kan du måneden etter få opptil 20 GB data å kose deg med
Rollover Deling
Med dette kan du dele data med hvem du vil, forutsatt at de har et mobilabonnement fra ice. Du kan for eksempel gi data som belønning hvis barna klipper gresset eller måker snø, eller til studenten som har trang økonomi.
Databruk øker med alderen. Der et abonnement på 1 GB vil være nok til en åtteåring som får sin første mobiltelefon, vil en fjortis som regel aldri få nok data.
Det som derfor kan være smart er å la både små og store barn Bli Kjent med hvor mye de bruker mobilen. De kan de teste ice i to måneder til kun 99 kroner i måneden, og hver måned får de hele 30 GB data til fri disposisjon. Det bør være nok til både gamere og de som henger på sosiale medier 24/7. Her gjør vi oppmerksom på at Data Rollover og Rollover Deling ikke gjelder for Bli Kjent. Når testperioden er over blir poden satt på det mobilabonnementet som passer best, og da er Data Rollover og Rollover Deling selvsagt inkludert.