Mikkel (21) og kompisene møtes på mobilen
Jusstudent Mikkel Follesø kan snakke i timevis med kamerater i Trondheim og Bergen på FaceTime. – Det er en fin måte å holde kontakten på, selv om vi bor langt fra hverandre, sier han.
Jusstudent Mikkel Follesø kan snakke i timevis med kamerater i Trondheim og Bergen på FaceTime. – Det er en fin måte å holde kontakten på, selv om vi bor langt fra hverandre, sier han.
Mikkel vokste opp på Høvik i Bærum, og kompisgjengen fra barndommen holder fortsatt sammen – selv om mange nå har flyttet utenbys. Mikkel er førsteårs jusstudent ved Universitetet i Oslo, og bor sammen med barndomskameraten Jørgen i en leilighet midt i Oslo.
– De fleste av oss hadde lyst til å studere i byer lenger hjemmefra enn Oslo. Jeg bodde selv et halvt år i Bergen da jeg først flyttet hjemmefra, men havnet i Oslo fordi jeg kom inn på jusstudiet her, forteller han.
Leiligheten i Pilestredet ligger i gangavstand til Det juridiske fakultet, og omsider er de fysiske forelesningene i gang igjen etter pandemien.
– Jeg bruker telefonen til å holde oversikt over timeplanen min, og til å lytte til musikk. Jeg er med på Jussforeningens volleyball-lag, og avtaler treninger med de andre på laget via telefonen, sier Mikkel.
Telefonen er knutepunktet i en hektisk hverdag hvor Mikkel stadig er på farten til og fra forelesninger, lesesal, trening og sosiale treff.
– Jeg bruker den til å holde meg oppdatert og til å holde oversikten over livet mitt. I tillegg holder jeg kontakten med familie og venner på FaceTime, sier han.
Mobilabonnement til student? Sjekk ut iceUng!
En typisk søndag formiddag i kollektivet i Pilestredet spiller Jørgen PlayStation mens Mikkel slapper av på sofaen.
– Da ringer det ofte en kompis som vil fortelle hva han har gjort i helgen. Samtalene kan vare i alt fra fem minutter til to timer. De fleste av vennene mine bor også i kollektiv, så deres samboere går inn og ut av samtalen. Telefonen går gjerne på rundgang mellom kameratene mens vi prater. Det er veldig hyggelig, og fint at vi også kan se hverandre på skjermen, forteller Mikkel.
Med store avstander er det ikke ofte kameratene treffer hverandre fysisk lenger, det blir som regel i ferier.
– Derfor er det så trivelig å møtes digitalt i det minste. Da føles det som vi er sammen, selv om de er langt unna, sier han.
Her er 12 apper alle studenter bør ha på mobilen
Kameraten Mikkel Gunhildsbu (21) studerer IT-programmering ved Universitetet i Bergen. Ofte slår de to Mikkel-ene av en prat med hverandre på FaceTime flere ganger i uka.
– Jeg kan ringe Mikkel mens jeg lager mat, eller vi prater om en bra serie vi har sett på Netflix. Det hender at han spiller PlayStaion samtidig, mens jeg skravler i vei. Vi har jo vokst opp i samme gate og alltid vært mye sammen, og forskjellen er egentlig ikke så stor selv om vi nå bor på hver vår kant av landet, sier han.
På skjermen følger Mikkel G. med fra Bergen mens Mikkel F. smører seg brødskiver til lunsj.
– Det er veldig greit å ringe på FaceTime og prate med gutta. Telefonen er en viktig del av studenthverdagen, ikke minst når man har flyttet langt hjemmefra, sier Mikkel G.
Mikkel snakker gjerne med foreldrene og søstrene sine et par ganger i uka, og gjerne på FaceTime da også.
– Vi kommer liksom litt nærmere når vi ser hverandre. Den jeg snakker oftest med er lillesøsteren min Laura som fortsatt bor hjemme. Storesøsteren min Sandra bor på Grünerløkka, og det er jo bare en kort rusletur unna. Likevel er det mest på FaceTime vi har kontakt, forteller han.
Mikkels farmor bruker også mobiltelefonen aktivt for å holde kontakt med barnebarna.
– Hun er til og med på Snapchat! Det er en fin måte å oppdatere hverandre på, selv om vi ikke ringes så ofte, sier han.