Mira har intervjuet 60 jobbende mammaer: Her er de beste tipsene
Mira Kahn driver podcasten «Mamma jobber» og har flere tips til deg som kombinerer en travel jobb med hektisk familieliv.
Mira Kahn driver podcasten «Mamma jobber» og har flere tips til deg som kombinerer en travel jobb med hektisk familieliv.
- Alle kaver på sin måte, uavhengig om du er Pia Tjelta eller Kristin Skogen Lund, sier Mira Kahn.
Det er konklusjonen etter omtrent 60 intervjuer med mer eller mindre kjente mammaer i podcasten «Mamma jobber».
- Man skal ha barna ut av døra med riktig klær, prestere bra på jobben, hente i barnehagen, lage middag, være positiv og glad - og ha en fin legging. Det som er befriende med å snakke med disse mammaene, som ser ut til å ha stor suksess med alt de driver med, er at de har ting de strever med, sier Mira Kahn.
Det finnes imidlertid ikke én løsning, forklarer hun.
- Det som er fascinerende er at alle de 60 som jeg har snakket med, har sin egen løsning. Det er naturligvis noen likhetstrekk, som i bunn og grunn handler om at de fleste har valgt sine kamper og bestemt seg for noen ting som ikke prioriteres, sier Kahn.
Mange familier vil kjenne seg igjen i at gangen ofte blir en flaskehals, der barna tidvis slår seg vrange og ikke vil ut.
- Alle finner sine løsninger. En av de jeg snakket med hadde nærmest bygget en historie rundt en imaginær person som bodde i et hus som de går forbi på vei til barnehagen, og brukte det som motivasjon for å få barna til å kle på seg. Noen andre bruker godteri-trikset, der barna får en sjokoladebit om de går ut av døra, sier Kahn.
Noe annet de 60 intervjuene også har fått henne til å forstå, er at det faktisk ikke er mulig å komme i balanse.
- Jeg skulle gjerne hatt svaret på hvordan hverdagen kan komme i balansen, men det å få snakke med så mange mammaer har gjort at jeg senker skuldrene litt. Det er viktig å lære av andre og slutte å jakte etter balansen. Det er slitsomt å streve for at det skal gå opp, sier hun.
«Mamma Jobber»-programlederen mener sosiale medier bidrar til et større press om å få ting til å være perfekt.
- Alt ser fint ut, alle har kontroll. Trine er ute og jogger, Siri leser alltid bøker med barna, Guri er ute på skøytebanen eller i skiløypene med barna en solskinnsdag. Jeg tror ikke alltid hjernen vår klarer å tenke at dette er forskjellige folk som gjør alle disse tingene. Det kan jo godt tenkes at Trine er ute og jogger, men aldri leser med barna eller tar barna med i skiløypene. Senk skuldrene, og bestem deg for hva som kan prioriteres bort, sier Kahn.
Hun er klar på at mobiltelefoni gjør hverdagen mer fleksibel for familier.
- Det er utrolig praktisk, for eksempel ved at barna kan ringe og si i fra at de blir med noen hjem, så slipper du å stresse til fotballbanen for deretter å få beskjed om at barna vil være med noen hjem.
- Det er tidsbesparende på mange måter, og i tillegg er det jo veldig hyggelig at de kan sende bilder til bestemor og bestefar selv.
Hun innrømmer at hun er redd for at de skal fanges i skjermen, men understreker at det handler om gode vaner og rutiner inn fra starten.
- Jeg tror barna våre kommer til å håndtere skjermtid bedre enn oss i foreldregenerasjonen, fordi de lærer mobilvett og gode skjermvaner. Vi ble bare kastet inn i det som ung voksen og ble oppslukte, sier Kahn.
Hun trekker frem iceJuniorPluss som et utrolig bra alternativ.
- Det er digg å slippe å betale mye for at de skal ha en telefon de bruker ganske lite, sier Kahn.
iceJuniorPluss er et mobilabonnement til 50 kroner i måneden der barna har 1 GB, fri tale og SMS i Norge. Abonnementet er tilpasset barn under 13 år, for å gi en trygg mobilstart for de yngste - helt uten binding og med kostnadskontroll aktivert.
Du som forelder trenger ikke å ha ice-abonnement for å gi barna iceJuniorPluss.
Les mer og bestill