Det finnes mye positivt med både spill og sosiale medier!Medkun et tastetrykk er barna i kontakt med venner og familie, og kan bygge og leke sammen med andre i spennende spillverdener. Men, ny teknologi kan både by på nye og kjenteutfordringer.
Som på alle andre arenaer der barn og unge møtes kan det også oppstå uenigheter, ekskludering og mobbing. Åpne kommentarfelt og chat kan øke risikoen for sårende og ufin kommunikasjon fra fremmede. Og å ikke bli invitert i spill, eller få stygge meldinger fra en klassekamerat – kan være like vondt enten det skjer på nett eller i skolegården.
I samarbeid med Barnevakten gir vi derfor noen gode råd og grep man kan ta til å håndtere nettmobbing.
Barnevakten er en fri og selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
Barnevaktens arbeid er forankret i FN´s barnekonvensjon og har samme verdigrunnlag som Norske barnehager og skoler. Barnevakten støtter seg til relevant forskning og har bred erfaringsbasert kunnskap gjennom daglig kontakt med barn, unge og voksne.
Målgrupper: Foreldre, barn, unge og voksne som jobber med barn.
Barnevaktens visjon: Barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte.
Nettmobbing kommer i forskjellige former. Det kan være en stygg kommentar, at barna blir utestengt eller ikke får delta i en gruppe på nett, eller at noen legger ut bilder og video som gjør barnet trist. Fenomenet er annerledes fra mobbing i skolegården, blant annet ved å være mer skjult for voksne.
I tillegg er det ikke alltid like enkelt for barnet å vite om noe er nettmobbing eller ikke. Siden man ikke har ansiktsuttrykk, klarer man ikke alltid å tolke hva den andre mener om noen skriver «dust» i chattefeltet for eksempel. Er det spøk eller alvor?
Å være anonym er også lettere på nett om noen oppretter en falsk profil på Tiktok eller et annet sosialt medium og legger ut bilder og kommentarer av andre i klassen. En hendelse i skolegården skjer kanskje en gang, men det som er på nett kan bli der lenge, eller så kan det bli delt videre slik at enda flere blir vitne til eller deltar i hendelsen.
Her er det flere forskjellige undersøkelser å forholde seg til. Elevundersøkelsen 2020 viser at de fleste blir mobbet fysisk (5,8 %) og en del blir mobbet digitalt (2,2 %). I antall tilsvarer dette over 10 000 barn som blir mobbet digitalt flere ganger i måneden.
Medietilsynet spør barna selv om hva slags utfordringer de opplever på nett. Der har:
31 prosent fått stygge kommentarer skrevet til dem på nett, spill eller i sosiale medier
26 prosent opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på nett, mobil eller spill
24 prosent blitt utestengt fra en gruppe på nett eller ikke fått lov å delta
(Barn 9 – 18 år, Barn og Medier, 2020)
Hvordan redusere nettmobbing?
Det finnes ingen fasitsvar eller garanti for at man kan skjerme barnet sitt fullstendig fra å oppleve stygge kommentarer og bildedeling på nett. Samtidig er det mye man kan gjøre for å legge rette til at barna får et best mulig miljø å være i.
Derfor er det viktig å bruke foreldremøter og andre knutepunkt - gjerne på eget initiativ - til å nettopp snakke om digital mobbing. Det kan i hvert fall forebygge nettmobbingen i barnets nære relasjoner.
Livet på nett speiler gjerne hvordan barna har det ellers i livet. Hvis det er utfordringer mellom elever i en klasse, så vil disse konfliktene kunne fortsette når elevene møtes digitalt i spill og på sosiale medier. Et viktig grep vi voksne gjør er å involvere oss fra tidlig av. Ikke bare i eget barn og barnets bestevenner, men at vi blir kjent med foreldrene til alle i klassen og bidrar til gode tiltak for å skape et trygt og godt klassemiljø for barna.
Bruk personverninnstillinger på spill og i sosiale medier og begrens hvem som kan kontakte barna. Åpne kommentarfelt eller åpen chat i spill, gjør det mulig for totalt fremmede å slenge ufine bemerkninger
Lær barna å være kritiske til hvem de godtar som venner og hvem som får følge dem i sosiale medier
La barna spille spill der alle i klassen kan delta. Av forskjellige grunner kan noen havne utenfor, for eksempel hvis det er høy aldersgrense på spillet og de ikke får lov å spille spillet. Innimellom kan man velge nettspill der alle kan delta
Noen spill har begrensninger på hvor mange som kan være med om gangen. Er man fem som skal spille, men så er det bare plass til fire på laget, er det kanskje bedre å dele seg i to grupper slik at alle har noen å spille med
Det kan virke forebyggende å snakke jevnlig med barna både om hva nettmobbing er og hvordan de skal håndtere det hvis en situasjon oppstår
Fortell barna at de alltid kan forlate en gruppe eller et spill dersom en konflikt oppstår. Det er alltid mulig å gå fra situasjonen slik at den ikke eskalerer
Be barna om å unngå å ta igjen. Det vil bare forverre konflikten
Hvordan håndtere nettmobbing?
Dersom situasjonen først har oppstått er det flere grep man kan ta. Gjelder det barn fra klassen eller fritidsaktiviteten som er involvert, kan man forsøke å ta direkte kontakt med foreldrene. Her gjelder det å forholde seg rolig og forklare situasjonen som har oppstått. Unngå å bare legge skylden på den andre. En konflikt kan ha flere sider, uten at det er noen unnskyldning for ufine handlinger på nett.
I noen tilfeller kan man også bruke skolen som nøytral grunn. Det beste er å løse situasjonen på så lavt nivå som mulig, altså mellom foreldrene. Skolen har samtidig plikt til å gripe inn i mobbing som skjer på fritiden dersom det påvirker elevens skolehverdag.
Ta skjermbilder som bevis av kommentarer, bilder og annet som kan dokumentere mobbingen
Bruk blokkerings- og rapporteringsmulighetene som finnes på sosiale medier og i spill
Be barna om å holde passordene sine hemmelige slik at andre ikke kan bruke deres kontoer til å plage andre
Oppfordre barna til å si ifra til en voksen, enten det er deg som forelder, læreren, helsesykepleier eller en annen. Dette gjelder også om barna er vitne til at andre blir mobbet
Det finnes også anonyme chattetjenester for barn, for eksempel Snakkommobbing.no, fra Blå Kors
Ikke del videre. Oppfordre barn som får meldinger og bilder om andre til å ikke spre videre
Slettmeg.no har også veiledninger og råd for hvordan man kan få ting slettet på nett, man kan også finne veiledning fra Udirs side, Nullmobbing.no
Norsk lov gjelder også i spill og på sosiale medier. Trusler, ulovlig bildedeling og hatefulle ytringer er alle eksempler på ulovlige handlinger på nett og som kan bli politietterforsket
Man kan også forsøke å ta kontakt med mobbeombudet dersom man trenger råd og veiledning. Alle fylker har egne mobbeombud (elevombudene.no).