De 6 vanligste formene for svindel på nett
Svindel er alltid i utvikling, men hvilke former er mest utbredt? Her er de 6 vanligste formene i dag.
Svindel er alltid i utvikling, men hvilke former er mest utbredt? Her er de 6 vanligste formene i dag.
De aller fleste former for svindel i dag er enkle å gjennomskue, men det kan være greit med en liten oppfrisker. Hvem vet, kanskje du finner en du aldri har hørt om før?
En metode der svindlere utgir seg for å være noen andre, slik som banken, posten, skatteetaten, eller til og med venner og kollegaer. Det viktigste å huske på er at seriøse aktører aldri ber deg følge lenker, dele passord, og fylle inn din personlige informasjon. Besøk heller bedriften med nettadressen du alltid bruker.
Av og til kan du ende opp i en gisselsituasjon med en hacker. De låser ned maskinen eller mobilen din, og du får kun tilbake tilgang hvis du betaler løsepenger - om det engang. Det er en situasjon som er lettere å unngå hvis du ikke laster ned filer og apper fra ukjente kilder.
Også kjent som ‘fisking’ på godt norsk. Svindleren sender ut drøssevis av e-poster, meldinger o.l., altså agn, for å se hvor de får napp. Da gjelder det å ikke bite på phiskekroken! Ikke del passord, kortinformasjon og annen data gjennom ukjente lenker. Besøk heller nettsiden med adressen du alltid bruker for å være på den sikre siden.
Hvis en eplekjekk kar med aksent ringer deg, introduserer seg som Ola og sier at han har oppdaget feil med datamaskinen din, så takker du pent nei og legger på. Selvtillit er nettopp kjernen i social engineering. Svindleren samler informasjon om deg gjennom overbevisning, manipulasjon og utnyttelse av tillit.
Manglende oppdateringer.
Vi har alle gått i månedsvis uten å oppdatere PC-en, nettleseren og mobilen. Oppdateringene er der for å tette svakheter som har blitt funnet i systemene før potensielle hackere kan utnytte det. Hold maskinen og mobilen oppdatert, så gjør du det vanskeligere for svindlere å få tilgang til din informasjon.
Med denne metoden får hackeren tilgang til prosessoren, altså hjernen, til PC-en eller mobilen din, og bruker den til å ‘grave opp’ digitale cryptovaluta. Dette gjøres på én av to måter:
Som alltid – ikke trykk på ukjente lenker!
Hvis du følger alle forholdsreglene så skal du klare å unngå å bli svindlet, men hvis det først skulle skje så er det greit å ha noen i ryggen for å hjelpe deg. Det får du med iceTrygg – en forsikring som gir deg rådgivning og advokathjelp til saker som omhandler ID-tyveri, Nettslett og Trygg Netthandel. Les mer om iceTrygg her.