Forbered barna til å få sin første mobil - Foreldretips fra Barnevakten
Mobilen gir stor frihet og muligheter, men krever også ansvar. Hvordan kan foreldre trygge og forberede barna til den nye hverdagen med mobil? Barnevakten gir råd.
Mobilen gir stor frihet og muligheter, men krever også ansvar. Hvordan kan foreldre trygge og forberede barna til den nye hverdagen med mobil? Barnevakten gir råd.
Når barna begynner på skolen, endrer gjerne familiedynamikken seg med nye behov for kontakt med foreldrene. En mobil gjør det mulig å sende korte beskjeder, hvis for eksempel foreldrene er på jobb og barna går alene hjem fra SFO.
Etter hvert som barna bli større, gir det frihet samtidig som det er praktisk å kunne avtale besøk hos venner ved å ringe eller sende en melding først. Eller det å kunne «plinge» på foreldrene når fotballtreningen er ferdig og barnet skal hentes.
Teknologien åpner samtidig opp for en hel verden med apper og spill. Det er mye som er spennende og lærerikt, men også med muligheten for å komme i kontakt med fremmede, oppleve innhold som ikke egner seg, slik som nettmobbing, kjøp, reklame og mer. En mobil er en avansert innretning som gir tilgang til en hel verden av inntrykk.
I samarbeid med Barnevakten gir vi derfor noen gode råd til hvordan du kan trygge og forberede barna når de får sin aller første mobil.
Tidspunktet for å gi barnet en mobiltelefon handler ikke bare om alder, men like mye om hvilke behov familien har for å kommunisere med hverandre. Noen foreldre har jobb, reisetid eller andre forhold der det er praktisk å få kontakt med barna når du ikke er til stede fysisk.
I tillegg kan det være fint for barn å ha kontakt med venner dersom de bor langt unna. Mange har også skilte foreldre og bor i to hjem, eller så kan det være andre forhold som gjør at behovet melder seg, for eksempel at noen av vennene begynner å skaffe seg mobil.
Ifølge Medietilsynets undersøkelser får de aller fleste barn sin første mobil når de er mellom 8 og 10 år.
(Foreldre og Medier, 2020)
Grovt skissert finnes det flere løsninger som du kan gå for.
I tillegg bør foreldre vurdere om barnet skal få en ny mobil, eller om noe kan nedarves fra søsken eller de voksne. En mobiltelefon er en avansert maskin som lett kan gå i stykker. Det tar tid før barn lærer å håndtere teknologien forsiktig, og den aller første mobilen vil nok få litt juling i ny og ne.
En smartklokke til barn er kanskje noe av det enkleste du kan skaffe, og kan passe fint når barna er små. Det gir barna muligheten til å kommunisere primært med foreldrene og kan dempe på maset på apper og spill. Noe av den samme bonusen får du med en enkel mobil som ikke er smarttelefon. Der kan barna likevel sende meldinger og ringe til venner i tillegg til foreldrene.
Ellers kan du sette opp smarttelefoner med foreldreinnstillinger slik at den blir tryggere. Det er ikke sikkert at du må kjøpe mobilen med det beste kameraet og den beste ytelsen. Ofte holder rimeligere mobiler mer enn nok til grunnleggende spill og apper. Du kan også på det vis redusere kjøpe- og merkevarepressen blant omgangskretsen til barna ved å selv være et forbilde for ikke å velge det dyreste.
Sist, men ikke minst, er det usikkerhet rundt teknologien, kan det være lurt å velge noe du har litt kjennskap til fra før. Ikke nødvendigvis akkurat samme modell, men samme operativsystem. Har du selv en iPhone, er det kanskje enklere å navigere og sette opp barnets mobil hvis det ligner på noe du har selv.
Det er flere ting å tenke på når barnet skal ha sin egen mobiltelefon. Her er noen råd som kan forebygge uventende kostnader og ubehagelige overraskelser.
Med en mobiltelefon i hånda og kontakt med andre er det alltid en risiko for ufine meldinger, bildedeling og tilgang til innhold som kan være problematisk. Samtidig er det minst like viktig å lære barna gode holdninger slik at de selv ikke er med på å såre eller ødelegge for andre.
Du kan: