Bruktentusiastens beste tips!
Vi i ice har tatt oss en prat med Emilie, en student med mye på hjertet når det gjelder all ting brukt.
Vi i ice har tatt oss en prat med Emilie, en student med mye på hjertet når det gjelder all ting brukt.
Med lyden av en summende kaffemaskin i bakgrunnen, setter Emilie og vi oss ned i et koselig hjørne i ice-lokalene på Nydalen og slår av en prat. Emilie er 27 år, studerer informasjonsteknologi på OsloMet, er en ihuga klimaaktivist, og hun prøver også, så langt det lar seg gjøre, å kun kjøpe brukt.
Vi setter i gang med et enkelt spørsmål:
– Jeg ser på klimakrisen som den største utfordringen som vi står ovenfor i vår generasjon. Så, for å minke fotavtrykket mitt, velger jeg å kjøpe brukt.
– Tror du mange kjøper brukt, eller om det er begrenset til en aldersgruppe?
– Jeg tror det er mest vanlig å kjøpe brukt blant unge voksne og eldre. Det virker nærmest som det å kjøpe brukt har hoppet over en generasjon, og å alltid kjøpe nytt har blitt standarden. Men, det å kjøpe brukt har definitivt blitt ‘inn’ igjen.
Les også: Ice er et miljøfyrtårn!
– Det avhenger egentlig litt av hva jeg trenger. Det går i at jeg ‘vindusshopper’ i forskjellige bruktbutikker, at jeg går rundt og ser hva de har. Så det er nok mest tid brukt på å kjøpe klær, men jeg har også handlet en del elektronikk når jeg har trengt det.
– Hva slags elektronikk har du kjøpt brukt?
– Det går i litt gamingutstyr til PCen min, som for eksempel gaming headset. Når du kjøper brukt på privatmarkedet, spesielt brukt elektronikk, må du huske å teste produktet før du kjøper. Jeg har noen tommelfingerregler som jeg pleier å bruke ved kjøp av brukt elektronikk:
1. Spør hvorfor elektronikken selges. Personen selger det av en grunn, og på denne måten finner du fort ut om det er noe galt med det
2. Tilbakestill fabrikkinnstillinger. Vær alltid sikker på, der det er relevant, at eieren har tilbakestilt utstyret til fabrikkinnstillinger. Så slipper du uhyggelige overraskelser, været det spyware, virus eller filer og bilder fra forrige eier
3. Kvalitetssjekk produktet. Gå gjennom produktet du skal kjøpe med forrige eier. Dette er litt vanskeligere ved netthandel, men å kunne faktisk teste elektronikken før du betaler er slik du slipper å angre på kjøpet ditt når du handler uten garanti
Gaming headsettet kjøpte jeg usett, og det har jeg fortsatt og er utrolig fornøyd med det. Men der fulgte jeg ikke mine egne råd, så jeg kunne fort fått noe som ikke fungerte.
Å kjøpe brukt på nett kommer alltid med en viss risiko, spesielt i mangel på garanti.
– Jeg har heldigvis vært veldig heldig når det kommer til kjøp av elektronikk på nett. Da jeg kjøpte laptopen min brukt så var det ingen store problemer med den. Jeg var jo redd, spesielt i starten da jeg fikk den, at hvis det er noe galt med den så er det ingen garanti. Det får du stort sett aldri når du kjøper brukt på privaten, så det er definitivt alltid en stor risiko å ta.
Vil du være på den ekstra sikre siden når du kjøper brukt?
ice har lansert PentBrukt, hvor du kan kjøpe nesten nye, brukte mobiler som er like fine som de rett fra rullebåndet. Vi kvalitetssjekker, fjerner gammelt innhold og frisker opp hver eneste modell. Når du kjøper en brukt mobil fra ice får du i tillegg alltid 2 års garanti inkludert, attpåtil 5 års reklamasjonsrett – akkurat som om mobilen var ny!