Når barna først får seg egen mobiltelefon, får de også en mulighet til å ekspandere sosialt, og måten de opplever verden på. Det er i utgangspunktet spennende og en god lærdom, men også utfordrende for foreldre å føle at de ikke har kontroll på hvem barna snakker med og hva de gjør på ulike plattformer.
Om barnet, for eksempel, havner i en krangel i skolegården, ville det vært enklere å både oppdage og gripe inn i konflikten enn hvis noen opplever mobbing eller ufint språk på en chattekanal.
Så hvordan kan du ha et overblikk over barnas aktiviteter uten å tråkke over privatlivets grenser? Finnes det noen retningslinjer på hvor grensen går?
Barn har rett til privatliv - også på mobilen
Vi har snakket med fagansvarlig i Barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnessen, for å høre mer om barnas rett til privatliv på mobiltelefonen – et viktig tema som kan være vanskelig å balansere på en god måte.
– Hvilke rettigheter har barn under 18 år med egen mobiltelefon når det kommer til “privatliv”?
– Barnets rett til privatliv og personvern, er et viktig prinsipp i barnekonvensjonen. Men retten til barnets privatliv trumfer ikke alt. Barnekonvensjonen har flere prinsipper, og noen av disse konkurrerer med hverandre. For eksempel så kan retten til beskyttelse noen ganger overgår retten til privatliv.
Retten til privatliv må sees i forhold til alder og modenhet. Jo yngre barna er, jo viktigere er det at foreldre har oversikt og følger med. Motsatt er det på den andre enden av skalaen, når barna nærmer seg myndig alder.
Det viktigste prinsippet er uansett barns rett til beskyttelse og trygghet. Hvis foreldre har en oppriktig grunn til å tro at barna er i kontakt med noen som kan skade dem, så har de grunn til bryte personvernet, fordi det er viktigere å beskytte barna.
Dette gjelder også hvis du har mistanke om at barnet er stygg mot andre eller begår kriminalitet på nett.
– Å snoke på barnets profil kun av nysgjerrig er galt, og da tråkker du over privatlivets grenser. Men har du som forelder en god grunn til å sjekke, er det lov til å gjøre det – for å beskytte barnet ditt. Så det finnes ingen fasit her, du må gjøre en vurdering ut fra situasjonen og barnets alder og modenhet.
– Hvordan kan foreldre ivareta barnas trygghet uten å «invadere» privatlivets grenser?
– Det handler om å bygge tillit, vise interesse og investere i barna fra de er helt små. Målet vårt må være å ha et åpent og nært forhold til dem og kjenne de så godt at man kan «lese barnet» i stedet for å måtte lese loggen.
Trygge barn med god selvfølelse, gir et bedre grunnlag til å ta smarte valg på nett, og å sette sunne grenser for seg selv og overfor andre.
Dessuten er det umulig og unødvendig å ha full kontroll hele tiden. Bruk heller energien og oppmerksomheten på å prate med barna om livet på nett.
– Hvordan kan foreldre, etter Barnevaktens mening, lage gode rutiner rundt mobil, trygghet og tillit fra barnets første telefon?
– La det bli en høytidelig dag når barnet får sin første mobil. Aller først: Velg et abonnement som er best mulig tilpasset barnet, og aktiver innstillingene i mobilen ut fra barnets alder og modenhet. Med gode og trygge mobilinnstillinger setter du noen rammer som gir mer trygghet fra starten av. For eksempel at nedlasting av apper går via deg, og at kjøp i spill er kodebelagt.
Et godt tips er å lage en form for skriftlig mobilavtale – med underskrift– sammen med barnet før dere kjøper en mobiltelefon.
Bli enige om ulike huskeregler som handler om hva, når og hvordan mobilen kan brukes. Det kan også stå noe om konsekvenser hvis viktige regler brytes.
– Noen smarte tips kan for eksempel være mobilfritt soverom når barna skal sove og skjermfrie måltider. Sett gjerne også opp gode regler rundt oppførsel på nett, pengebruk i spill, nettvennskap, svindel og hacking, og bildedeling.
Vis interesse, bygg tillit
Og husk å være en forelder som spør og viser interesse – da vil det bygges tillit begge veier, og du kan få rollen som barnets “mobil-rådgiver” uten at det oppleves som “snokete” eller “invaderende” i barnets privatliv.
Da blir du heller en trygg og god person barnet kan gå til dersom de opplever noe de ønsker å snakke om, inkludert ting som er vanskelig å snakke om. Slik bygger du og barna tillit til hverandre, som vil skape harmoni og gode valg i løpet av livet.
På jakt etter riktige mobilinnstillinger på barnas mobiltelefon? Da bør du lese denne saken for å gjøre mobiltelefonen tryggest mulig for barnet:
iceJuniorPluss
1 GB, Fri tale og SMS til kun 50,-/mnd!