Apper som gjør det gøy for barn å være ute i påsken
Trenger du tips til apper som får barna ut i frisk luft denne påsken? Barnevakten forteller hvilke spennende og morsomme apper som tar leken med ut - og som er gøy for hele familien.
Nå som påsken nærmer seg, er det en god idé å allerede nå planlegge noen morsomme aktiviteter som familien kan gjøre sammen - og som barna kan gjøre på egen hånd. Vi gjør obs på at noen av disse appene har høye aldersvilkår, og passer derfor best sammen med foreldrene.
Da er det jo ekstra deilig å få råd fra vaskeekte fagfolk om hvordan mobilen kan være et nyttig verktøy til å komme seg ut i frisk luft.
Kris Munthe, rådgiver på apper og spill i Barnevakten, gir deg sine app-anbefalinger for for hele familien denne påsken.
-
- Barnevakten er en fri og selvstendig ideell stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
- Barnevaktens arbeid er forankret i FN´s barnekonvensjon og har samme verdigrunnlag som barnehager og skoler har i Norge; den kristne og humanistiske arv og tradisjon. Barnevakten støtter seg til relevant forskning og har bred erfaringsbasert kunnskap gjennom daglig kontakt med barn, unge og voksne.
- Målgrupper: Foreldre, barn, unge og voksne som jobber med barn.
- Barnevaktens visjon: Barn og unge skal bruke mediene på en trygg og bevisst måte.
- Nettsted: https://barnevakten.no
Her er 5 apper som gjør påsken morsommere utendørs:
Geocaching
![Geocaching.png]()
Aldersgrense: PEGI 7 og 9+ i App Store (18 år i vilkår)
Dra på skattejakt i nærområdet.
Geocaching er langt fra nytt, men appen er blitt bedre å bruke enn noen gang. Konseptet er enkelt: dra ut på tur og finn «skatter» som andre har plassert ut i den fysiske verden. Husk å legge noe igjen til nestemann som skal ut på jakt.
Appen fungerer ved at du på et kart kan se egen posisjon, og posisjonen til gjenstander som andre har plassert ut. Deretter er det bare å ta på seg skoene og bevege seg ut mot målet.
Geocaching kan være et fint lokkemiddel for å få hele familien ut på tur. Og det er gøy å lese spor på jakt etter skatter!
I vilkår står det oppgitt 18 år i vilkår, men at barn som er yngre kan bruke appen med foreldrenes tillatelse.
Hidden AR
Aldersgrense: PEGI 7 og 9+ i App Store
Oppdag kulturminner og historie i nærmiljøet!
Hidden er en super app som synliggjør historiske begivenheter og viktige steder rundt deg på et kart. Appen viser GPS-posisjoner, slik at du enkelt kan gå ut på tur til spennende steder. Da kan du også lese og lære mer om dem!
Folketro og sagn, lokalhistorier, viking- og krigshistorier, ja det er mye spennende å oppdage i nærmiljøet og kanskje fakta om steder du ikke har lagt merke til en gang.
Det varierer hvor mye informasjon som står oppgitt for de ulike stedene, og teksten er ikke alltid tilrettelagt og enkel å lese. Men det er mange muligheter her for at foreldrene kan få med barna ut på tur og fremstå som «eksperter» på formidling av lokalhistorie.
Last ned for Android
Last ned for iPhone
Artsjakten
![Artsjakten .png]()
Aldersgrense: PEGI 3, 4+ i App Store og 13 år i vilkår
Let etter dyr og planter i skogen!
Om våren våkner skogen til liv – og med det blir den kjempespennende å utforske. Til inspirasjon og hjelp har du appen «Artsjakten». I et nøtteskall dreier appen seg om å registrere funn du gjør i naturen, enten det er dyr, planter eller sopp.
Appen er også til hjelp slik at du faktisk vet hva du skal lete etter ute i naturen. Her kan du lese og lære om alt fra grevlinger til rådyr. Visste for eksempel du at piggsvinet spiser snegler, frosk og til og med slanger?
Appen krever registrering av en konto. I vilkår står det at du være tretten år. Derfor passer appen best for barn som går på artsjakt sammen med de voksne.
Waypoint EDU
![Waypoint.png]()
Aldersgrense: 4+ i App Store, 13 år i vilkår
Lag utendørs-quizer
Er familien i overkant glad i quiz og konkurranser? Med appen Waypoint EDU kan du lage GPS-baserte quizer. I praksis vil det si at deltakerne må bevege seg for hvert spørsmål ved hjelp av GPS-posisjon og målplassering på et kart.
Appen er enkel å bruke for den som skal lage quiz. Først dukker det opp et kart av nærområdet ditt. Så kan du tegne opp en rute og flytte quiz-punkter til forskjellige steder. Deretter skriver du inn spørsmål og svar.
Quizen kan deretter deles med familiemedlemmer via airdrop for eksempel, eller så kan du låne bort din egen mobil. Deltakerne kan se egen posisjon på kartet og hvor quiz-punktene er. Så er det bare å bevege seg til første punkt. Appen går deretter i kameramodus hvor du må bevege kameraet for å finne spørsmålet.
Genialt, gøy og motiverende for hele familien!
Snapseed
![Snapseed.png]()
Aldersgrense: PEGI 3 og 4+ i App Store
Ta flotte bilder med mobiltelefonen
Det er gøy med foto! Selv om barna ikke nødvendigvis skal sende inn naturbilder til et kunstgalleri, så er det allikevel spennende og kreativt å fange landskap med kameraet.
Finn et sted med fine omgivelser, og knips i vei. Husk at det lønner seg å holde mobilen rett (bruk gjerne rutenett i kamerappen til hjelp). Motivene tar seg best ut på nært hold med mobiltelefon. Om du skal ta bilde av personer og andre gjenstander, er det best å være i samme høyde som motivet. Prøve deg frem med ulike sitte- og liggestillinger for å knipse de beste bildene.
Med appen Snapseed kan du også gjøre redigeringer i etterkant. Ofte har mobiltelefonen innebygget programvare som kan kutte i bilder, endre på lys, legge på filtre og så videre. Men med denne appen får du noen ekstra muligheter til å “piffe” opp bildene enda mer.
Gode råd for mobilbruk ute
På samme måte som når barn er ute ellers, er det viktig å ta et par forholdsregler slik at de ferdes tryggest mulig.
- Se opp! Det er lett å glemme seg bort i skjermen slik at du ikke ser hindringer og trafikk i den fysiske verden.
- Tomt for mobildata? Noen av mobilspillene nevnt over fungerer ved hjelp av mobilt internett. Er du ikke forsiktig, kan dyrebare gigabytes fort gå tomt.
- Respekter andres eiendom. Kanskje er det en gjenstand eller en snarvei som går gjennom andres eiendom. Snakk med barna om at dette ikke er lov, og at de må respektere private hager og områder hvor det ikke er lov å gå inn.
- Vær obs på fremmede. Noen mobilspill har sosiale knutepunkter i den virkelige verden. Her kan du møte andre likesinnede, men også fremmede med uærlige hensikter. Kanskje kan du selv bli med barna dersom de skal til disse stedene, eller oppfordre barna til å gå i grupper med venner.
- Unngå at barna tømmer kontoen! Mange mobilspill er gratis, men satser på at brukerne skal punge ut for å valgfrie kjøp. Disse spillene er helt brukbare uten å åpne lommeboka, men fristelsen kan likevel bli stor. Da kan det være lurt å ha passordmur og lignende for app-kjøp.
Og helt til slutt: Når det står anbefalt minstealder på 3-4 år, betyr ikke det at du kan sende så små barn ut alene. Minstealderen handler bare om hva som kan ses på skjermen, ikke hvordan spillet brukes utendørs.