Smarte mobilregler for barn
Ventetiden er over, og poden har endelig fått sin første mobiltelefon. Hvordan kan du som forelder sørge for sunt mobilforbruk og godt nettvett? Her er våre beste tips for en god mobilstart for barnet ditt.
Ventetiden er over, og poden har endelig fått sin første mobiltelefon. Hvordan kan du som forelder sørge for sunt mobilforbruk og godt nettvett? Her er våre beste tips for en god mobilstart for barnet ditt.
Etter mye mas, press og overbevisning i lang tid, har du kommet til et punkt hvor det er på tide at barnet ditt får mobiltelefon. Du har sikkert mange spørsmål om barn, mobil og nett, og her har vi samlet alt du trenger å vite for å gi deg og barnet ditt trygge opplevelser.
Dette finnes det ingen fasitsvar på. Det som er sikkert er at debutalderen stadig kryper nedover - 1 av 3 seksåringer har nå egen smarttelefon. Så spørsmålet er kanskje ikke når barnet skal få sin første telefon, men hvor lenge du klarer å stå imot presset når du flere ganger om dagen hører «jammen, alle de andre har!» Her bør det legges til at modenhet er viktigere enn alder.
«Barn og medier-undersøkelsen 2018» fra Medietilsynet viser for øvrig at 87 prosent i aldersgruppen 9-11 år har egen smarttelefon. Det tilsvarende tallet for 2014 var 67 prosent.
Her finnes det heller ingen fasit. Du som forelder må selv definere grensene og hvor stort budsjett du har. Og kanskje om du sverger til iPhone eller Android. Det vanlige er gjerne å arve mors eller fars telefon – da gjør det heller ikke så mye om den mistes i bakken eller i do og blir ødelagt.
Her finner du 4 billige mobiltelefoner til barna.
Noen sverger fremdeles til kontantkort. Dette er helt unødvendig, da disse er svært dyre i bruk og er en type mobilabonnement som er i ferd med å dø ut. De aller fleste mobilabonnement har i dag fri tale, SMS og MMS - spørsmålet er hvor mye data du er villig til å betale for.
Fortell barnet ditt at mobildataen må disponeres på en smart måte. Til å begynne med kan det være smart å kjøpe mindre mobilabonnement på 1 eller 3 GB, slik at barnet lærer at data «ikke vokser på trær». Så kan de heller få mer data etter hvert. Et godt råd er å gi data som belønning.
Med ice-appen, som du får både til iPhone og Android, kan du enkelt ha full kontroll på ditt og barnets dataforbruk. Der kan du også se foreløpig faktura og hente de gamle fra arkivet. Og husk at ice ikke fakturerer overforbruk - vi setter isteden ned hastigheten til 64 kbit/s. Det gjør at du ikke får ubehagelige overraskelser når regningen kommer. Som forelder må du likevel passe på at «Kjøp i app» er skrudd av.
Her kan du lese mer om hvordan du kan dele data med familien.
Mobildata er som penger: Man skal ikke sløse det bort på ting man ikke trenger. Her er det smart å innføre at filmer, YouTube og onlinespill kun er lov når man er koblet til WiFi. Andre gode tips er å alltid streame på lavere oppløsning, og ikke laste opp eller ned store bilder.
Lær barnet om Data Rollover – at data de ikke bruker denne måneden kan overføres til den neste. Kanskje barnet kan spare opp til det skal på hyttetur eller fotballcup?
Hvis hele familien har ice-abonnement kan du i tillegg gi ekstra data med Rollover Deling.
Lær barnet ditt nettvett med en gang det tar i bruk mobilen sin. Vær klar på at man skal oppføre seg pent når man skriver til eller om andre personer på e-post, internett og i sosiale medier - og når man chatter i for eksempel Fortnite. Understrek at nettmobbing er like uakseptabelt som «vanlig» mobbing.
Gjør også et poeng av at alt de skriver på nett kan bli brukt mot dem på et eller annet tidspunkt, om det så er sensitiv informasjon eller drittslenging. En fin huskeregel er at «Det man skriver på nett, skal man kunne ha på en plakat som holdes over hodet på skolen i et friminutt.»
Bli enige med barnet om regler for mobilbruk, og konsekvensene hvis de blir brutt.
Vær tydelig på når mobiltelefonen ikke skal brukes. Naturlige tidspunkt hvor mobiltelefonen ikke skal ses og høres kan være når barnet gjør lekser, dere spiser, er på eller har besøk, eller er på kino.
Minst mulig bruk av mobiltelefonen før leggetid gir dessuten bedre søvn - i sengen passer tegneserier og bøker best.
Du ville neppe sendt syvåringen på en film med 18-årsgrense. Likevel er det mange foreldre som ukritisk laster ned apper, spill og sosiale medier som barnet ikke burde fått tilgang til.
De fleste sosiale medier har en aldersgrense på 13 år. Men det kan være vanskelig å si nei når en niåring ber om Snapchat. Her og for eksempel på Instagram kan du gjøre barnet «anonymt» eller gi det begrenset synlighet i personverninnstillingene – altså at man bare finner dem ved å søke på brukernavnet, eller at de kun er tilgjengelige for venner eller venners venner.
Hør gjerne hva andre foreldre synes er OK og ikke, og ha et felles sett med regler for klassen og vennegjengen.
Når barn får mobiltelefon og begynner å bevege seg ut på sosiale medier og spill-apper med chat, kan de fort møte voksne som utgir seg for å være barn. Derfor er det smart å følge med på hvem barnet ditt snakker med, og hva det snakker om. Ikke være redd for å spørre barnet og la det prate om ting som skjer – på den måten kan du også avdekke mobbing.
Ifølge FNs Barnekonvensjon har alle barn rett til et privatliv. Derfor er tillit viktig - begge veier. Hvis du ønsker å sjekke hva barnet gjør på mobilen er det derfor best at dere gjør det sammen.
Barnevakten er en forening som jobber for «at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte». De har gitt ut et informasjonshefte for foreldre som heter «Gode råd og nyttige verktøy». Her finner du tips og informasjon til samtaler om mobiltelefon, internett, spill, tv og film - og digital mobbing.
Hvis barnet ditt opplever noe ubehagelig på nett – og ellers – må det vite at det kan snakke med og stole på deg. Og dersom du finner ut at barnet har gjort noe galt, ikke ta vekk mobilen og nettilgangen. Da er sjansen stor for at det ikke sier fra neste gang.
Det er ditt ansvar å gi barnet opplæring i god mobilbruk og nettvett. Sitt sammen, følg med og vær interessert i det barnet ditt driver med, og vær tydelig og åpen. Når du er en god rollemodell i det du sier og gjør, vil barnet ta etter deg.